PODIGNUTA OPTUŽNICA

Srbijanac i Bosanac švercovali oružje u Francusku

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet oružjem. AVAZ

A. O.

13.12.2022

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mladena Cvjetinovića, rođenog 1980. godine u Loznici u R Srbiji, državljanina BiH i R Srbije, i Zijada Džindića, rođenog 1971. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2019. godine, kao pripadnici grupe ljudi, vršili komunikaciju, organizaciju, prevoz i posredovali radi međunarodnog krijumčarenja veće količine automatskog oružja čije posjedovanje i prodaja nikako nije dozvoljeno civilnim osobama i to: Automat Hecler&Koch, sedam automatskih puška, te drugih djelova oružja i municije bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u R Francuskoj.

Navedeni optuženi se terete za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme koja je u skrivenom transportu upućena prema ilegalnom tržištu oružja na području R Francuske, radi korištenja u izvršenju krivičnih dijela, a oružje je otkriveno u blizini međunarodnog graničnog prelaza Orašje, na teritoriji BiH, kada je oduzeto i zaplijenjeno.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZ-a BiH, sve u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.