PREDSJEDNICA EU KOMISIJE

Fon der Lejen o slikama iz Buče: Rusi to zovu oslobođenjem, ja to nazivam ratnim zločinima

Ruske vlasti će morati da odgovaraju za njih, rekla je

Ursula fon der Lejen. Twitter

H. J. I.

6.4.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) obratila se danas  u Evropskom parlamentu u kojem se danas raspravlja o uvođenju novih sankcija Rusiji. 

- Svi smo vidjeli proganjajuće slike iz Buče. To se dešava kada Putinovi vojnici zauzmu ukrajinsku teritoriju. Oni to zovu oslobođenje. Ja ovo zovem ratnim zločinima.

Ruske vlasti će morati da odgovaraju za njih. Evropa stoji uz Ukrajinu, više nego ikad. Stojimo uz Ukrajince u njihovim razorenim gradovima. Sa milionima koji bježe od osvajača.

Učinit ćemo sve što možemo da se sigurno vrate kući. Ovo ćemo Žozep Borelj (Josep Borell) i ja reći predsjedniku Zelenskom u Kijevu ove sedmice. Moramo ponovo povećati pritisak na Putina i rusku vladu.


Stoga predlažemo da još više pooštrimo naše sankcije. One ograničavaju političke i ekonomske mogućnosti Kremlja. One mnogo teže utiču na Rusiju nego na nas.

I to neće biti naše posljednje sankcije. Niko ne može biti neutralan kada je suočen sa tako golom agresijom na civile. Ovo nije ograničeno na Putinov rat.

Ovo će također definirati kako ćemo globalno tretirati takva kršenja međunarodnog prava u budućnosti. Ovo je bila naša poruka Kini na našem samitu prošlog petka - napisala je Fon der Lejen na Twitteru. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.