PROTESTI ŠIROM ZEMLJE

Peruanski parlament odbio prijevremene izbore uprkos neredima

Prijedlog o pomjeranju izbora s aprila 2026. na decembar 2023. dobio je tek 49 glasova, a trebalo mu je 87

Demonstracije u Peruu. AP Photo / Hugo Curotto

Piše: S. S.

17.12.2022

Peruanski parlament, koji je izgubio ugled u očima javnosti, odbio je u petak pomaknuti opće izbore dok zemlju potresa ozbiljna politička kriza s nasilnim protestima u kojima je poginulo 18 ljudi i dok 5000 turista ne može napustiti područje Maču Pikčua.

Propali nacrt zakona koji je predložila stranka koja je bila u opoziciji predsjedniku Pedru Kastilju svrgnutom 7. decembra, dovodi novu predsjednicu Dinu Boluarte u tešku situaciju i mogao bi razgnjeviti demonstrante čija su dva glavna zahtjeva skori opći izbori i raspuštanje parlamenta.

U gušenju protesta poginulo 18 ljudi

Prijedlog o pomjeranju izbora s aprila 2026. na decembar 2023. dobio je tek 49 glasova, a trebalo mu je 87. Protiv su bila 33 zastupnika a 25 je bilo suzdržano, utvrđeno je nakon brojanja. Po tom prijedlogu bi se, da je prihvaćen, skratio zastupnički mandat.

Dina Boluarte, bivša Kastiljova potpredsjednica, rekla je da želi pomaknuti izbore kako bi spriječila proteste. U sve nasilnijem gušenju protesta poginulo je 18 ljudi, saopćilo je ministarstvo zdravstva. Neke žrtve su poginule od metaka koje je ispalila policija i vojska. Uhapšeno je 47 ljudi, navodi nevladina organizacija za ljudska prava.

- Žalim zbog tragičnih događaja u kojima je život izgubilo nekoliko sugrađana širom zemlje, to mora prestati - rekla je u petak predsjednica pozivajući "još jednom na mir". "Mislimo na naše porodice, na našu djecu, na sve Peruance kojima treba mir da bi mogli nastaviti raditi".

Protesti izbili nakon opoziva predsjednika

U Peruu je u srijedu proglašeno vanredno stanje u cijeloj zemlji, čime je omogućeno vojnicima da pomognu policiji u održavanju javne sigurnosti nakon sedmicu dana velikih protesta i blokada cesta.

Protesti su izbili nakon što je Kongres opozvao predsjednika Pedra Kastilja 7. decembra. Ljevičar izabran 2021. uhapšen je nakon što je nezakonito pokušao raspustiti Kongres, što je posljednja u nizu političkih kriza posljednjih godina u toj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.