POLICIJA KORISTILA SUZAVAC

Demonstranti u Peruu pokušali zauzeti aerodrom, došlo do novih sukoba

Okupljeni su zapalili policijsko vozilo ispred aerodroma u Juliaci

Sukobi na granici s Bolivijom. Reuters

Piše: E. Ma.

7.1.2023

Nekoliko desetina demonstranata pokušala je u petak zauzeti aerodrom u blizinu peruanske granice s Bolivijom, u sklopu anti-vladinih prosvjeda, zbog čega je policija upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala.

Demonstranti su zapalili policijsko vozilo ispred aerodroma u Juliaci, gradu u regiji Puno.

Dvije sedmice nakon nasilnih sukoba u kojima su 22 osobe izgubile život, a do kojih je došlo nakon hapšenja i svrgnuća bivšeg predsjednika Pedra Kastilja (Castillo), nastavljaju se protesti protiv aktuelne predsjednice Dine Boluarte. Lokalni mediji izvijestili su da ima 15 povrijeđenih osoba, među kojima su dva policajca. No, zvaničnici još nisu potvrdili ove izvještaje.

Tokom decembra tri aerodroma su privremeno zatvorena zbog protesta, dok su sa aerodroma u Juliaci saopćili da su obustavljeni letovi zbog ''nasilja i nedostatka sigurnosti''.

Demonstranti traže ostavku predsjednice Boluarte, raspuštanje Kongresa, ustavne promjene i puštanje na slobodu bivšeg predsjednika Kastilja koji je proteklih 18 mjeseci proveo u pritvoru čekajući suđenje. Sumnjiči ga se da je tokom obnašanja dužnosti na nezakonit način pokušao raspustiti Kongres, što on poriče.

U regiji Ica, smještenoj uz peruansku obalu, demonstranti su blokirali autocestu, onemogućivši tako prolaz putničkim i teretnim vozilima.

Ured državnog tužioca saopćio je u petak da razmatra pritužbe protiv Boluarte i trojice  ministara stoga će, ako to bude opravdano, pokrenuti istragu o smrtima koje su se dogodile tokom protesta proteklog mjeseca.

Organizacije za ljudska prava optužile su represivne snage za korištenje vatrenog oružja sa smrtnim ishodom i za bacanje dimnih bombi na demonstrante. Boluarte je na Twitteru napisala da će osigurati sve adekvatne resurse ne bi li se razjasnile sve činjenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.