KAO I DRUGE ZEMLJE

Grčka zakonom zabranila djelovanje neonacističkih stranki

Bivši poslanik te neonacističke partije od 2012. do 2019. godine napravio je svoju stranku nekoliko mjeseci prije odlaska u zatvor u oktobru 2020

Grčki parlament usvojio je u srijedu uvečer amandman na izborni zakon iz 2021.. Printscreen

E. A.

10.2.2023

Pred ovogodišnje parlamentarne izbore grčki poslanici su odlučili da blokiraju političku stranku koju je osnovao bivši izvršni direktor nekadašnje neonacističke partije "Zlatna zora" koji inače izdržava zatvorsku kaznu.

Grčki parlament usvojio je u srijedu uvečer amandman na izborni zakon iz 2021. koji predviđa da politička partija ne može da učestvuje na izborima ako je za pripadnost kriminalnoj organizaciji osuđeno njeno službeno ili nezvanično rukovodstvo.

Na meti ove reforme koju je tražila konzervativna vlada Kjiriakosa Misotakisa (Kyriakosa Mitsotakisa) je krajnje desničarska partija "Heleni“ koju je prije tri godine osnovao Ilijas Kasidijaris (42), bivši portparol "Zlatne zore".

Bivši poslanik te neonacističke partije od 2012. do 2019. godine napravio je svoju stranku nekoliko mjeseci prije odlaska u zatvor u oktobru 2020.

Međutim, četiri godine od njihovog izbacivanja iz parlamenta Kjiriakosa Mitsotakisa, želi da po svaku cijenu izbjegne povratak neonacista poslije opštih izbora zakazanih za proljeće.

Izmjenom zakona vlasti će sprečiti Ilijasa Kasidijarisa da na čelo svoje stranke postavi "marionetu dok de fakto on i dalje vodi stranku", objasnio je za AFP specijalista za ustavno pravo Nikos Alivizatos (Nicos).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.