ODRŽALI SASTANAK

Erdoanova opozicija ide sa jednim kandidatom na izbore: U ponedjeljak otkrivaju ime

Nakon sastanka objavljena je zajednička izjava sa potpisima svih šest predsjednika stranaka

Sastanak opozicionih lidera u Turskoj. Anadolija

S. S.

2.3.2023

Nacionalni savez u Turskoj, koji čini šest opozicionih stranaka, uspio je sklopiti dogovor oko zajedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u toj zemlji, čije će ime zvanično biti objavljeno u ponedjeljak, 6. marta.

U Ankari, glavnom gradu Turske, održan je sastanak predstavnika šest opozicionih stranaka koje čine Nacionalni savez, poznat i kao Šestorka.

Sastanak Šestorke

Sastanku su prisustvovali predsjednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdarolu, predsjednica IYI partije Meral Aksener, predsjednik Demokratske partije Gultekin Ujsal, predsjednik Partije demokratije i progresa Ali Babačan, predsjednik Partije budućnosti Ahmet Davutolu te domaćin sastanka predsjednik Partije Saadet Temel Karamolaolu.

Nakon sastanka objavljena je zajednička izjava sa potpisima svih šest predsjednika stranaka.

- Kao čelnici političkih stranaka koje čine Nacionalni savez, postigli smo zajednički dogovor o našem zajedničkom kandidatu na 13 predsjedničkim i izborima za 38. saziv turskog parlamenta. Ponovno ćemo se okupiti, u organizaciji Saadet partije, kako bismo podijelili završnu izjavu s javnošću 6. marta 2023., nakon što predsjednici stranaka obavijeste nadležne odbore svojih stranaka - piše u zajedničkoj izjavi.

Pomjereni za 14. maj

Sastanak Šestorke u ponedjeljak trebao bi početi i 14 sati po lokalnom vremenu.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj bili su ranije zakazani za 18. juni ove godine, ali su pomjereni za 14. maj. Iako je u turskoj javnosti bilo govora o mogućoj promjeni termina izbora, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan jučer je potvrdio da će izbori biti održani 14. maja, kako je i ranije planirano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.