PRIPREMA SE TEREN

Borci Wagnera do avgusta na godišnjem, pa onda idu za Bjelorusiju

Ranije ove sedmice bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da su Prigožin i hiljade njegovih boraca još uvijek u Rusiji

Twitter

S. S.

8.7.2023

Borci Wagnera spremaju se preseliti u Bjelorusiju prema uslovima sporazuma, rekao je viši zapovjednik grup. Od junske pobune, u kojoj su Wagnerovi borci nakratko zauzeli južni ruski grad i marširali prema Moskvi, nije bilo tačno poznato gdje se nalaze šef grupe Jevgenij Prigožin i njegovi plaćenici.

Prema dogovoru koji je okončao pobunu, Prigožin se trebao preseliti u Bjelorusiju, a njegovi ljudi su dobili opciju preseliti se s njim, pridružiti se ruskim snagama ili otići kući. 

Međutim, ranije ove sedmice bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da su Prigožin i hiljade njegovih boraca još uvijek u Rusiji.

Kanal na Telegramu citirao je Antona Jelizarova, čije je ratno ime "Lotos", koji je rekao da borci sada idu na odmor do početka avgusta, po Prigožinovom nalogu, prije nego što se presele u Bjelorusiju. "Moramo pripremiti baze, poligone, koordinirati s lokalnim vladama i upravama, organizirati interakciju s agencijama za provođenje zakona Bjelorusije i uspostaviti logistiku", citirao je Jevgenija Prigožina na Telegram kanalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.