IZVRTANJE HISTORIJE

Rusija otišla korak dalje: Izdala novi školski udžbenik, učenike poziva u vojsku

U restoranima su se služili kokteli "ruske krvi", piše u knjizi

Novi udžebnik. Mreža X

N. Aj.

13.3.2024

Rusija je izdala novi školski udžbenik u kojem se iskrivljuje historija rata u Ukrajini i potiče učenike da se pridruže vojsci. Udžbenik je osmišljen za novi predmet Osnove sigurnosti i odbrane domovine, koji je obavezan za sve srednjoškolce od 15 do 18 godina u Rusiji i na okupiranim područjima Ukrajine.

"Herojska postignuća"

Učenici će pohađati taj predmet jednom sedmično, a uveden je kao zamjena za Osnove sigurnog života. Najvjerojatnije će ga predavati bivši vojnici. Prvi udžbenik za novi predmet, pod nazivom Ruska vojska u odbrani domovine, izdala je ruska izdavačka kuća "Enlightenment".

Udžbenik od 368 stranica prepuno je priča o "herojskim postignućima ruskih vojnika" od 13. stoljeća do danas. U dijelu koji opisuje sadašnju invaziju na Ukrajinu iznosi se puno neistinitih informacija koje služe kao opravdanje za rat, piše BBC.

- Kada je došlo do državnog udara u Kijevu 2014., nova je vlada pokrenula obračun sa svim što je rusko. Spaljivali su ruske knjige, uništavali spomenike, zabranili ruske pjesme i ruski jezik. U restoranima su se služili kokteli "ruske krvi" - piše u udžbeniku.

Također piše da su gradove u regijama Luhansk i Donjeck, gdje je postojalo protivljenje protiv takve politike, bombardirali nacističkim granatama i raketama. Dodaje se kako su NATO i Ukrajina planirali započeti rat.

Vojne povlastice

U udžbeniku također stoji da je ukrajinski lučki grad Mariupolj, koji su ruske snage bombardirale gotovo tri mjeseca, uništen tokom borbi s "nacistima" i "stranim plaćenicima".

U udžbeniku su navedeni potrebni dokumenti i poveznice na obrazac za prijavu u vojsku, kao i obližnje adrese ureda za novačenje. Naglašene su i vojne povlastice poput besplatne medicinske brige i osiguranja, atraktivne plaće i tri obroka dnevno.

Rusija nije objavila podatke o svojim gubicima u ratu u Ukrajini, no u dvije godine sukoba ubijeno je najmanje 1.240 vojnika mlađih od 20 godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.