"M-55S"

Video / Ukrajinci objavili snimak tenkova koje je koristila JNA, smrtonosni su za Ruse

Inače, M-55S je značajno nadograđena verzija T-54/55 tenka, koji je originalno stavljen u službu 1947. godine

Slovenački tenk M-55S. Screenshot

E. Ć.

15.3.2024

Na zvaničnom nalogu Ukrajinskog ministarstva odbrane na društvenoj mreži X objavljen je snimak slovenačkog tenka M-55S koji koristi 127. brigada teritorijalne odbrane Ukrajine.

Slovenačke tenove je ukrajinska vojska uspjela integrirati u svoje operativne snage. Tenkovi su dati u aprilu 2022. godine, dva mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Izazovi s upravljanjem tenkova

Međutim, s donacijom tenkova došli su i izazovi za Ukrajince koji su se morali upoznati s upravljanjem istih.

Tenkisti su prošli intenzivnu obuku u stilu NATO-a prije nego su preraspodijeljeni pred veliku protivofanzivu Ukrajine prošle godine.

Inače, M-55S je značajno nadograđena verzija T-54/55 tenka, koji je originalno stavljen u službu 1947. godine. Mnoge zemlje su pravile modifikacije na T-54/55, a Slovenija je proizvela svoju, odnosno M-55S.

Naslijedila tenkove od JNA

Transformacija s T-55 na M-55S započela je u kontekstu Desetodnevnog rata 1991. godine kada je Slovenija proglasila nezavisnost od Jugoslavije. 

Slovenija je poslije osamostaljenja naslijedila sve tenkove JNA koji su preostali na njenom tlu.

Slovenija je u aprilu 2022. donirala 28 ovakvih tenkova Ukrajini, te tako uvela najstariji tenk u rusko-ukrajinski sukob.

Iako se smatraju zastarjelima, njihova uloga se ne ograničava samo na direktnu borbu protiv drugih tenkova, već podrazumijeva i držanje i odbranu položaja.

Također, top ovog tenka spada među najbolje tenkovske topove Hladnog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.