VELIKI PREOKRET

Bajden dopustio Ukrajini da napada ruski teritorij američkim oružjem pod određenim uslovima

Kijev je zatražio od Vašingtona da promijeni svoju politiku nakon što su ruske snage napredovale posljednjih nekoliko sedmica

Džo Bajden. AP

S. S.

30.5.2024

Predsjednik SAD Džo Bajden da je dozvolu Ukrajini da napadne ruski teritorij američkim streljivom, ali pod uslovom da gađa isključivo mete u blizini granice kod Harkova.

Ova odluka uslijedila je nakon što je Rusija značajno napredovala na području oko ovog grada u sjeveroistočnom dijelu Ukrajine, rekla su dva američka funkcionera za CNN.

- Predsjednik SAD je nedavno naredio da se Ukrajini omogući korištenje oružja koje joj je isporučio SAD za protupaljbu u Harkovu kako bi mogla uzvratiti udarima na ruske snage koje napadaju ili se spremaju napasti - rekao je jedan od dužnosnika.

Popuštanje ograničenja označava prekid dugogodišnje politike i dolazi usred rastućeg međunarodnog pritiska američkih saveznika. No ograničeno je na područje oko Harkova, a Ukrajina nije ni tražila dopuštenje za druga područja, rekao je dužnosnik. Dodao je da ne očekuju da će SAD proširiti dopušteno područje.

Kijev je zatražio od Vašingtona da promijeni svoju politiku nakon što su ruske snage napredovale posljednjih nekoliko sedmica, rekao je dužnosnik. Ukrajinci sada mogu američkim raketama gađati ruske snage, skladišta streljiva i logistička središta u blizini Harkova.

Bajdenova administracija odlučila je da neće dopustiti Ukrajini da upotrijebi najsnažnije streljivo koje je dobila od SAD-a za napade na Rusiju. Radi se o ​​projektilima dugog dometa ATACMS, koji mogu pogoditi ciljeve udaljene 300 kilometara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.