NJIMA SE POKUŠAO UBITI

Francuzi ne žele da pištolji Napoleona napuste državu: "To je nacionalno blago"

Pištolji se prodaju u drvenoj kutiji s intarzijom od orahovine, ebanovine i zelenog baršuna, izvezenog zlatnim nitima i ostalim ornamentima

Napoleonovi pištolji. Društvene mreže

N. Aj.

7.7.2024

Francusko ministarstvo kulture objavilo je dekret kojim se zabranjuje izvoz para pištolja u nekadašnjem vlasništvu Napoleona I., koji je njima pokušao počiniti samoubistvo, a u nedjelju bi trebali biti ponuđeni na prodaju na aukciji.

Par pištolja trebao bi se "pohraniti u nacionalnoj zbirci s carevom sabljom, koju je tada već s vlasti svrgnuti car ponudio generalu Caulaincourtu", stoji u dekretu ministarstva objavljenom u subotu u službenom glasniku.

- Ova kulturna dobra iznimno su važna za nacionalnu baštinu kao historijski artefakti i moraju se kategorizirati kao nacionalno blago - ocijenilo je savjetodavno Vijeće za nacionalno blago. 

Vijeće se založilo za zabranu izdavanja certifikata o izvozu.

Odluka je donesena uoči održavanja aukcije u Fontainebleauu, koju organiziraju aukcijske kuće Osenat i Rossini.

Pištolji se prodaju u drvenoj kutiji s intarzijom od orahovine, ebanovine i zelenog baršuna, izvezenog zlatnim nitima i ostalim ornamentima.

Oružje je izrađeno u inkrustaciji od zlata i srebra te se na njemu nalazi carev profil. Vrijednost pištolja procjenjuje se na 1,2 do 1,5 miliona eura, rekao je AFP-u stručnjak Jean-Pierre Osenat.

Kazao je i da ih je Napoleon I. "posebno naručio od oružara Louisa Marina Gosseta, koji je tada radio u tvornici u Versaillesu". Historičari ih povezuju s Napoleonovim pokušajem samoubistva u Fontainebleauu u noći na 13. april 1814., u vrijeme njegove prve abdikacije.

- U pokušaju samoubistva spriječio ga je njegov štitonoša Caulaincourt (Armand Augustin Louis, markiz od Caulaincourta i vojvoda od Vicenze) koji je uklonio barut. No Napoleon je potom uzeo otrov, ali ga je povratio, što mu je spasilo život - ispripovijedao je Osenat.

Car je tada Caulaincourtu poklonio dva pištolja u znak zahvale i sjećanja na njegovu odanost u tim mračnim danima. Od tada su u vlasništvu njegovih nasljednika, koji su ih sada odlučili prodati.

- Bez obzira na vrijednost i starost, kulturno dobro ocijenjeno kao nacionalno blago može napustiti Francusku samo privremeno uz obvezan povrat - piše na internetskoj stranici ministarstva kulture.

Pravo prvokupa ima francuska država, no odrekne li se ona prava na stjecanje predmeta ocijenjenog kao nacionalno blago, predmet u tom slučaju može napustiti nacionalni teritorij.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.