SVE GLASNIJE KRITIKE

Još jedna demokratska članica Kongresa dovela u pitanje Bajdenovu sposobnost da vodi kampanju

Demokratski senator Mark Vorner rekao je u saopštenju u ponedjeljak popodne da bi još jedan Trampov mandat bio opasan za vladavinu prava

Džo Bajden. AP

Glas Amerike

9.7.2024

Još jedna demokratska američka senatorka dovela je u pitanje sposobnost predsjednika SAD Džozefa Bajdena da pokrene "energičnu" kampanju za reizbor nakon njegovog lošeg učinka u debati protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa prošlog mjeseca.

Senatorka Peti Marej iz sjeverozapadne države Vašington objavila je saopštenje u ponedeljak tokom svoje predizborne kampanje u kojoj kaže da predsjednik Bajden "mora da učini više" da ubijedi birače u "ozbiljnu prijetnju" koju Tramp predstavlja za zemlju ako bivši republikanski predsjednik bude pobijedio na novembarskim izborima.

Marej je izrazila "duboko uvažavanje i veliko poštovanje" za Bajdena i njegovo "istorijsko" obavljanje predsjedničke funkcije. Ali je rekla da "moramo da vidimo mnogo snažnijeg i energičnijeg kandidata u predizbornoj kampanji u bliskoj budućnosti kako bi on ubedio birače da je dorastao tom poslu".

Izgledao iscrpljeno

- U ovom kritičnom trenutku za našu zemlju - rekla je Marej, "predsjednik Bajden mora ozbiljno da razmotri najbolji način da sačuva svoje nevjerovatno nasljeđe i obezbijedi ga za budućnost".

Izjava Peti Marej podsjeća na izjavu njenog kolege, senatora Marka Varnera iz južne države Virdžinije, koji je ranije u ponedjeljak izdao saopštenje u kojem kaže da je "predsjednik dužan da agresivnije iznese svoj argument američkom narodu i da čuje direktno od šire grupe glasove o tome kako najbolje spriječiti da se Trampovo bezakonje vrati u Bijelu kuću".

Više predstavnika Demokratske stranke u Predstavničkom domu javno je pozvalo 81-godišnjeg Bajdena da prekine svoju kampanju za reizbor. Mnogi drugi su privatno iznijeli isto mišljenje otkako je Bajden - koji je i izgledao, i zvučao iscrpljeno - više puta gubio tok misli tokom sučeljavanja licem u lice sa Trampom 27. juna.

Demokratski senator Mark Vorner rekao je u saopštenju u ponedjeljak popodne da bi još jedan Trampov mandat bio opasan za vladavinu prava i demokratiju.

Ali on je dalje rekao da je "dužnost predsjednika da agresivnije iznese svoj slučaj američkom narodu i da čuje direktno od šire grupe glasove o tome kako najbolje sprečiti da se Trampovo bezakonje vrati u Bijelu kuću“.

Oba doma Kongresa su u periodu između zasjedanja i kogresmeni se vraćaju u grad u ponedjeljak po prvi put nakon Bajdenovog lošeg učinka u debati.

Opire se pozivima

Kongresmen Adam Smit, visokorangirani član Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma, rekao je u saopštenju od ponedeljka: "Predsjednikov loš učinak u debati je alarmantan za posmatranje i američki narod je jasno stavio do znanja da ga više ne vidi kao kredibilnog kandidata koji bi služio još četiri godine kao predsjednik".

Bajden se, međutim, opire pozivima da ispadne iz trke, poručivši da ga samo "Svemogući Gospod" može izbaciti.

On je demokratskim poslanicima, dok su se vraćali u Vašington sa praznika Dan nezavisnosti 4. jula, rekao da se "pitanje kako da se krene naprijed postavlja već više od sedmicu dana. I vrijeme je da se završi".

On je rekao da je "jedini posao" stranke da pobijedi Trampa, koji je bio predsjednik od 2017. do početka 2021. i koji je izgubio na posljednjim nacionalnim izborima od Bajdena prije četiri godine.

- Imamo 42 dana do Demokratske konvencije i 119 dana do opštih izbora" 5. novembra, naveo je Bajden u pismu. "Svako slabljenje odlučnosti ili nedostatak jasnoće oko zadatka koji je pred nama samo pomaže Trampu i šteti nama. Vrijeme je da se okupimo, krenemo naprijed kao ujedinjena stranka i pobijedimo Donalda Trampa".

Bajdenovim pismom demokratama u Kongresu započela je ključna sedmica za njega dok pokušava da spase svoju petodecenijsku političku karijeru i svoju kampanju 2024.

Tramp, koji treba da bude nominovan za republikanskog predsjedničkog kandidata na nacionalnoj konvenciji svoje stranke u gradu Milvokiju na srednjem zapadu sljedeće sedmice, izbio je ispred Bajdena u brojnim nacionalnim anketama i anketama u ključnim državama političkog bojnog polja. Takmičenje, međutim, ostaje tjesno i nestabilno, naizgled podložno dobrim i lošim trenucima za oba kandidata.

Polemika s novinarima

Spekulacije o Bajdenovom kognitivnom zdravlju su se intenzivirale nakon što su novinske kuće u ponedjeljak objavile da je dr Kevin Kanard, ljekar iz Nacionalnog vojnog medicinskog centra Volter Rid koji je specijalizovan za liječenje Parkinsonove bolesti, poremećaja centralnog nervnog sistema koji utiče na kretanje, posjetio Bijelu kuću najmanje osam puta od 2022, prema evidenciji posjetilaca Bijele kuće.

Otkriće o posjetama dr Kanarda Bijeloj kući izazvalo je intenzivnu i često ljutu polemiku između novinara i sekretarke za štampu Bijele kuće Karin Žan Pjer o tome da li se predsjednik liječi od Parkinsonove bolesti.

Kasno u ponedeljak uvečer, dr Kevin O'Konor, Bajdenov lični ljekar, objavio je noćnu izjavu preko Žan-Pjer u kojoj potvrđuje da je Kanard obavljao neurološki pregled Bajdena tokom svakog od njegova posljednja tri godišnja pregleda, posljednji put u februaru, i da nije otkrio dokaz postojanja Parkinsonove bolesti ili bilo kojeg drugog neurološkog problema.

O’Konor je objasnio da je Kanard obavljao redovne neurološke preglede na medicinskoj klinici u Bijeloj kući "kao podršku hiljadama aktivnih članova dodjeljenih za podršku operacijama Bijele kuće".

Bajden bi trebalo da bude domaćin sastanka NATO, glavnog vojnog saveza Zapada, koji počinje u utorak u Vašingtonu, a u četvrtak će održati rijetku samostalnu konferenciju za novinare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.