U NOVOM MASAKRU

Izraelska vojska ubila visokog komandanta Hamasa

Iz IDF-a su saopštili da je napad bio usmjeren na visoke lidere Hamasa

Izraelska vojska ubila visokog komandanta Hamasa. Instagram

D. H.

15.7.2024

Rafa Salama, visoki komandant Hamasa, ubijen u vazdušnom napadu na Gazu, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF), a Hamas još nije potvrdio ove informacije.

Projektil pogodio kamp

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas saopštilo je da je izraelski projektil pogodio kamp za raseljene osobe u označenoj humanitarnoj zoni u Kan Junisu, ubivši najmanje 90 Palestinaca i povrijedivši 289 drugih.

Iz IDF-a su saopštili da je napad bio usmjeren na visoke lidere Hamasa, ali iz Hamasa ističu da je tvrdnja lažna i služi da opravda napad.

Očevici su rekli da su vidjeli najmanje pet velikih ratnih aviona kako bombarduju oblast Al Mavasi, zapadno od Kan Junisa. Većina povrijeđenih prebačena je u obližnju bolnicu Naser.

Međutim, prema riječima zvaničnika i medicinara, ustanova više ne može funkcionirati normalno jer su ljekari, kako tvrde, preopterećeni velikim brojem žrtava.

Govoreći za Newshour na Svjetskom servisu BBC-a, Mohamed Abu Raja, doktor u bolnici koja se bavi posljedicama napada, rekao je da je većina povrijeđenih zadobila višestruke rane od gelera. Dodao je da je to kao da je u paklu, dodajući da su među žrtvama bili civili, posebno žene i djeca.

Ometaju Hamasove sposobnosti

Izraelska vojska je saopštila da je Salama, komandant brigade Kan Junis, bio jedan od mozgova napada 7. oktobra i bliski saradnik Mohameda Deifa, najvišeg komandanta Hamasovog vojnog krila. Portparol IDF-a je rekao da Salamina smrt "značajno ometa Hamasove vojne sposobnosti". Nije poznato da li je Deif ubijen, obzirom da je iz izraelske vojske saopšteno da je i on bio meta napada.

Deif je decenijama bio među najtraženijim ličnostima u Izraelu, a izraelske vlasti ga okrivljuju za ubistva više civila i vojnika.

U zajedničkoj izjavi u kojoj se izvještava o Salaminoj eliminaciji, IDF i Izraelska bezbjednosna agencija (ISA) navode da se Salama pridružio Hamasu početkom 1990-ih i da je imenovan na mjesto komandanta brigade Kan Junis pod komandom Mohameda Sinvara.

Zvaničnik Hamasa, kojeg citira Reuters, nazvao je napad "ozbiljnom eskalacijom" koja je pokazala da Izrael nije zainteresovan za postizanje sporazuma o prekidu vatre. Pregovori o prekidu vatre koji su vođeni u Kataru i Egiptu okončani su u petak bez uspjeha, saznaje BBC. (BCC)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.