OBJAVILI MEDIJI

Visoki sjevernokorejski diplomata pobjegao u Južnu Koreju

Sjevernokorejci uhvaćeni u pokušaju bjega suočavaju se s oštrom kaznom

S porodicom pobjegao u Južnu Koreju. AP

FENA

16.7.2024

Visoki sjevernokorejski diplomat sa sjedištem na Kubi prebjegao je sa suprugom i djetetom u Južnu Koreju u novembru, objavili su južnokorejski mediji u utorak, postavši najviši sjevernokorejski diplomat koji je pobjegao u Južnu Koreju od 2016. godine.

Bio savjetnik u ambasadi

Prije nego što je pobjegao na jug, Ri Il Kyu (52) rekao je južnokorejskim novinama Chosun Ilbo da je bio savjetnik u ambasadi Sjeverne Koreje na Kubi. Novinska agencija Yonhap također je izvijestila da je Ri prebjegao na jug, pozivajući se na anonimni vladin izvor.

Ministarstvo ujedinjenja, koje se bavi međukorejskim poslovima, odbilo je komentirati izvještaj, navodeći probleme s privatnošću.

- Među Rijevim poslovima u ambasadi bilo je blokiranje sjevernokorejskog rivala Južne Koreje i starog saveznika Kube u stvaranju diplomatskih veza - izvijestio je Chosun Ilbo. 

U februaru su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose.

Život u inozemstvu

Ri je rekao da je s porodicom odletio s Kube, ali nije dalje elaborirao kako je izveo visokorizični bijeg.

- Kupio sam karte za let i nazvao ženu i dijete da im kažem svoju odluku, šest sati prije prebjega. Nisam rekao Južna Koreja, već sam rekao, idemo živjeti u inozemstvu - rekao je.

Sjevernokorejci uhvaćeni u pokušaju bjega suočavaju se s oštrom kaznom, uključujući smrt, prema skupinama za ljudska prava i prebjezima koji su bili uspješni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.