PRONAĐENA I PORUKA

Motiv napada još uvijek još nije poznat: Atentator na Trampa u telefonu imao slike Bajdena i drugih zvaničnika SAD

U međuvremenu pronađena je poruka mladića koju je objavio na platformi za igrice Stream

Kroks: Pokušao ubiti Trampa. Platforma X

E. Ć.

18.7.2024

Tomas Metju Kroks (Thomas Matthew Crooks, 20), koji je pokušao da ubije Donalda Trampa  (Trump) u svom telefonu imao je fotografije bivšeg republikanskog predsjednika, predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) i drugih američkih zvaničnika, uključujući državnog tužioca Merika Garlanda i direktora FBI Krisa Reja, navodi AP pozivajući se na dva izvora vezana za istragu.

Istražitelji koji su pretraživali telefone Tomasa Metjua Kruksa takođe su otkrili da je ubica tražio datume za Nacionalnu konvenciju demokrata, kao i Trampovih pojavljivanja, naveli su za AP neimenovani izvori.

FBI je tražio tragove o tome šta je navelo Kruksa da otvori vatru na subotnjem predizbornom skupu u Pensilvaniji, u pokušaju da ubije predsjedničkog kandidata.

Ispitali više od 100 ljudi

FBI je saopćio da istražuje pucnjavu kao potencijalni akt domaćeg terorizma, ali tek treba da pronađe jasan ideološki motiv.

Kako prenosi AP, FBI je dobio pristup Kruksovom mobilnom telefonu, pretražio je njegov kompjuter, kuću i automobil i do sada uzeo izjave od više od 100 ljudi.

- Ubica je također guglao pojmove ozbiljnih depresivnih poremećaja, prema trojici ljudi upoznatih sa istragom ali istražitelji još nisu utvrdili da li mu je zaista dijagnostikovana ta vrsta poremećaja - rekao je jedan od ljudi.

Kruks je koristio pušku za koju su vlasti rekli da je legalno kupio njegov otac. Istražitelji su također otkrili da je donio više napunjenih šaržera, a kupio je i 50 metaka na dan kada je pucao u Trampa.

Vlasti su pronašle pancir u njegovom automobilu i još jednu zastarjelu eksplozivnu napravu u njegovoj kući. Tokom proteklih nekoliko mjeseci tamo je primio nekoliko paketa, uključujući i neke koji su imali potencijalno opasan materijal.

Kako ga policija nije spriječila

Pucnjava je pokrenula ozbiljna pitanja zašto policija nije uspjela da spriječi čovjeka da se popne na krov i otvori vatru. U toku je više istraga o bezbjednosnim propustima, uključujući istragu generalnog inspektora Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost o postupanju tajne službe.

U međuvremenu pronađena je poruka mladića koju je objavio na platformi za igrice Stream.

- 13. jula će biti moja premijera, gledajte kako se odvija - napisao je Kroks u poruci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.