TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan u razgovoru s Bajdenom rekao da Izrael ne želi prekid vatre u Gazi

Erdoan je rekao da je ubistvo političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijeha "zadalo težak udarac" naporima za prekid vatre u Gazi

Erdoan i Bajden: Obavili telefonski razgovor. Anadolija

Anadolija

1.8.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je u četvrtak svom američkom kolegi Džou Bajdenu (Joe Biden) da Izrael ne želi prekid vatre u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

U telefonskom razgovore, pored bilateralnih odnosa Turske i SAD, dvojica lidera razgovarali su o pitanju Gaze i današnjoj razmjeni talaca u Turskoj.

Erdoan je rekao da je ubistvo političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijeha (Haniyeh) "zadalo težak udarac" naporima za prekid vatre u Gazi.

Ističući da Izrael radi na širenju požara u Gazi na cijelu regiju, Erdoan je poručio kako Netanahuova (Benjamin Netanyahu) administracija ne želi prekid vatre u Gazi.

Osvrnuo se i na nedavno aplaudiranje Benjaminu Netanjahuu u američkom Kongresu. Erdoan je poručio kako su slike iz Predstavničkog doma američkog Kongresa duboko razočaravajuće.

Bajden je, s druge strane, zahvalio Erdoanu na njegovim naporima da osigura da se današnja razmjena talaca odvije bez problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.