NA DANAŠNJI DAN

Dinko Šimunović: 91. godišnjica smrti jednog od najboljih hrvatskih književnika

Danas je subota, 3. avgust/kolovoz 2024. godine, do kraja godine preostao je još 151 dan

Dinko Šimunović. Bljesak.info

I. P.

3.8.2024

Na današnji dan 1933. godine, umro je jedan od najboljih hrvatskih književnika Dinko Šimunović. Pažnju kritike privukao je nedovršenom pripoviješću "Mrkodol" (1905.) u zadarskom Lovoru, a ubrzo se uvrstio u vodeće noveliste hrvatske moderne.

Svoje novelističke radove objedinio je u zbirkama "Mrkodol", “Đerdan” i “Sa Krke i sa Cetine” . Posmrtno je objavljena i zbirka “Posmrtne novele”.

Zanimljivo je kako su u Šimunovićevim djelima glavni junaci pretežno žene (Rudica, Duga, Đerdan, Muljika itd.). Najpoznatije pripovijetke su mu “Muljika”, “Duga” i “Alkar”. Godina 1911. i 1923., napisao je dva romana – “Tuđinac” i “Porodica Vinčić”, te 1918. štampao dijelove nedovršenog romana “Beskućnici”.

"Milanska skala". Wikipedia.org

Otvorena "Milanska skala"

1778. - U Milanu, poslije dvije godine gradnje, prema projektu italijanskog arhitekte Đuzepea Pjermarinija, otvorena "Milanska skala", jedna od najznačajnijih operskih kuća u svijetu.

1832. - Rođen Ivan Zajc, hrvatski kompozitor, dirigent i pedagog, najznačajniji muzičar u Hrvatskoj u posljednjoj trećini 19. vijeka. Utemeljitelj je hrvatske opere kao umjetničke ustanove, a opersku umjetnost u Hrvatskoj obogatio je i u stvaralačkom smislu. Zajc je komponovao s poslovičnom lakoćom i za sobom ostavio opus od gotovo 1200 raznovrsnih djela za orkestar, za komorne sastave, za klavir, zatim 19 opera, 26 opereta, scensku muziku, oratorij “Oče naš”, 50-ak kantata, 19 misa, 14 Ave Maria, 200 zborova, 170 solo pjesama (“Miruj, miruj, srce moje”; “Moja lađa”; “Vir”; “Lastavicom”; “Domovini i ljubavi”; “Djevojka i ruža”).

1858. - Engleski istraživač Džon Spik (John) otkrio jezero Viktorija, izvorište rijeke Nil.

1883. - Rođen Albert Haler, hrvatski estetičar, esejist, kritičar. Književne kritike, članke i eseje objavljivao je u brojnim časopisima između 1899. i 1945. Glavno njegovo djelo iz teorije književnosti je “Doživljaj ljepote” (1943.).

1904. - Na planini Volujica iznad Bara proradila prva radio-telegrafska stanica na Balkanu, koja je služila kao veza Crne Gore s Italijom. U Prvom svjetskom ratu stanicu je paljbom iz topova razorila austrougarska mornarica.

1924. - Umro engleski pisac poljskog porijekla Džozef Konrad (Joseph Conrad), čija se djela odlikuju ironičnim pesimizmom, gorčinom, fatalizmom, etičkim idealizmom i bogatom pjesničkom simbolikom. Kao pripadnik britanske trgovačke mornarice, 20 godina je plovio morima i mnogo je opisivao život pomoraca i borbu čovjeka i mora. Djela: romani "Lord Džim", "Tajfun", "Nostromo", "Tajni agent", "Pod zapadnim očima", "Pobjeda", uspomene "Ogledalo mora".

Muhamed Filipović. Avaz

Rođen Muhamed Filipović, jedan od najpoznatijih bh. filozofa

1929. – U Banjoj Luci rođen Muhamed Filipović, akademik, filozofski pisac, teoretičar, esejist i jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih historičara. Jedan od najpoznatijih bh. filozofa. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a doktorirao 1960. godine. Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na strane jezike. Najveći broj prevoda doživjela je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik.

1936. - Rođen Vice Vukov, hrvatski i jugoslavenski estradni umjetnik, publicist i političar. Šezdesetih godina bio je jedan od najnagrađivanijih domaćih pjevača. Dobitnik je mnogih priznanja: Zlatnog vijenca sedmičnika “Studio” kao najpopularnije lice TV ekrana u SFR Jugoslaviji (1968., 1970., 1971.) te brojnih prvih nagrada na festivalima. Dva puta je predstavljao SFR Jugoslaviju na Eurosongu, u Londonu 1963. s pjesmom "Brodovi" i u Napulju 1965. s pjesmom "Čežnja". Za svoje karijere snimio je više od 400 pjesama.

1954. - Umrla Sidonija Gabrijela Kolet (Sidonie-Gabrielle Colette), jedna od najutjecajnijih francuskih književnica 20. vijeka. U romanima je majstorski slikala ženske likove i pozorišnu sredinu te s mnogo ljubavi pisala o prirodi i životinjama. Djela: "Klodina u školi", "Klodina u Parizu", "Skitnica", "Sido".

1958. - Američka atomska podmornica "Nautilus", pod komandom Vilijama Andersona (William), prva prošla ispod ledenog pokrivača Sjevernog pola.

1963. - Rođen Džejms Alan Hetfild (James Alan Hetfield), frontmen grupe “Metallica”. Godine 1980., Hetfild je osnovao svoj prvi sastav “Obsession”, a nakon raspada grupe Hetfild, sa Džimom i Krisom Arnoldom (Jim i Chris) osniva grupu “Syrinx”. Ni tu nije dugo ostao, te je kasnije osnovao novu grupu “Phantom Lord”, u kojoj je prvi put svirao bas gitaru, grupa je uskoro preimenovana u “Leather Charm”. Hetfild postaje predvodnik grupe i tada nastaje prva autorska pjesma “Hit The Lights” koja je kasnije uvrštena u repertoar “Metallice”.

2004. - U Njujorku ponovo za posjetioce otvoren Kip slobode, koji je zbog sigurnosnih razloga bio zatvoren od terorističkog napada na Njujork, 11. septembra 2001. godine.

2008. - Umro ruski pisac, nobelovac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Solženjicin. Zbog kritika Staljina i njegovog režima u svojim djelima u kojima je pisao o zatvorima za sovjetske građane, gulazima, u bivšem Sovjetskom Savezu, 1974. mu je oduzeto državljanstvo, nakon čega je protjeran iz zemlje. U Rusiju se vratio dvadeset godina kasnije, poslije raspada SSSR. Najpoznatija djela: "Arhipelag GULAG", "Prvi krug", "Jedan dan u životu Ivana Denisoviča", "Odjeljenje za rak", "Crveni točak" i "200 godina zajedno".

2011. - Preminuo Baba Smit (Bubba Smith), američki glumac i sportist, najpoznatiji po ulozi poručnika Mozesa Hajtauera u filmskom serijalu “Policijska akademija”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.