IZRAELSKI PREMIJER

Američki zvaničnik: Netanjahu je nezahvalan, lagao o dogovoru o taocima

Zvaničnik je rekao da Netanjahu zanemaruje količinu pomoći koju je Vašington pružio od izbijanja sukoba u Pojasu Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Anadolija

Anadolija

4.8.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) je “nezahvalan” prema Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i lagao je o dogovoru o taocima u Gazi, rekao je istaknuti američki zvaničnik za izraelski list "Haaretz", prenosi Anadolija.

Zvaničnik je rekao da Netanjahu zanemaruje količinu pomoći koju je Vašington pružio od izbijanja sukoba u Pojasu Gaze prije skoro deset mjeseci.

"(Američki predsjednik Džo (Joe) op.a) Bajden shvatio je da ga je Netanjahu lagao o taocima. On to još ne govori javno, ali mu je na njihovom sastanku izričito rekao: 'prestani me zafrkavati'", rekao je neimenivani zvaničnik.

Netanjahu je imao telefonski razgovor s Bidenom u četvrtak, nekoliko dana nakon što je izraelski premijer završio svoju posjetu SAD-u kako bi dobio podršku izraelskom ratu u Gazi.

Američki zvaničnik nazvao je razgovore Bajdena i Netanjahua  "teškim" i "napetim".

- Netanjahu pokušava da produži rat umjesto da se fokusira na to kako doći do sporazuma o taocima - rekao je zvaničnik.

U petak je član izraelskog pregovaračkog tima rekao za "Haaretz" da izraelski šefovi odbrane vjeruju da Netanyahu nije bio zainteresovan za sporazum o razmjeni zarobljenika s Hamasom.

Dosadašnji napori SAD-a, Egipta i Katara da posreduju u sporazumu između Izraela i Hamasa otežani su Netanjahuovim odbacivanjem Hamasovog poziva da se zaustave neprijateljstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.