OTVORENA ISLAMOFOBIJA

Otkrivene poruke radikalnih desničara u Britaniji: U pozivima na nerede spominju Srebrenicu i ratnog zločinca Ratka Mladića

Protesti su započeli nakon lažne vijesti da je napad na plesni klub u Sautportu, gdje su ubijene tri djevojčice, izveo muslimanski migrant

Protesti se brzo pretvorili u nerede. Platforma X

N. H.

8.8.2024

Objavljene su poruke devet grupa na aplikaciji Telegram, u kojima su ekstremni desničari organizirali proteste, a kasnije i nerede širom Velike Britanije. 

Protesti su započeli nakon lažne vijesti da je napad na plesni klub u Sautportu, gdje su ubijene tri djevojčice, izveo muslimanski migrant, te su nakon toga ubrzo na ulicama širom zemlje nastali i neredi. 

Britanski mediji su otkrili poruke na Telegram kanalima gdje su lokalni lideri pozivali stanovnike na izlazak na proteste, a sam sadržaj poruka bio je izrazito uvredljiv. 

Otvoreni rasizam prema migrantima, islamofobija su česti u porukama, a u svrhu propagande korišten je i genocid u Srebrenici. 

Jedan neimenovani korisnik je poslao fotografiju iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, te je nazvao "rješenjem za migrante", dok je isti korisnik kazao da neredi trebaju postati "Srebrenica 2.0.".

Pored toga, podijeljen je i snimak osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. 

U grupu je stavljen snimak njegovog ulaska u Srebrenicu i govora o "buni protiv Dahija", koji često cirkuliše desničarskim kanalima u Velikoj  Britaniji. 

Ekstremno desne grupe u Velikoj Britaniji duži period već negiraju genocid u u Srebrenici, u svoju antimuslimanske kampanje, a neformalni lider protesta Tomi Robinson (Tommy) je na stranici svoje grupe "EDL" imao posvećenu sekciju negiranju genocida u Srebrenici, nazivajući to lažima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.