BLISKI ISTOK

Civilna zaštita: Izrael u avgustu u Gazi gađao 13 skloništa raseljenih Palestinaca

Više od 100 Palestinaca ubijeno je u subotu rano ujutru kada je izraelska vojska gađala školu

Žestoki napadi na Gazu. Anadolija

Anadolija

10.8.2024

Izrael je od početka avgusta izveo zračne napade na 13 centara za skloništa u Gazi, u kojima su raseljeni Palestinci tražili utočište, rekao je u subotu portparol Civilne zaštite u opkoljenoj palestinskoj enklavi Mahmoud Basal, javlja Anadolu.

Najnoviji napad dogodio se rano u subotu kada je izraelska vojska bombardovala školu Al-Taba'een u distriktu Al-Daraj na istoku Gaze, ubivši najmanje 100 Palestinaca.

Na konferenciji za novinare Basal je rekao da je izraelski napad na školu Al-Taba'een pogodio dva sprata, na jednom su bile žene, a na drugom prostorija za molitvu za raseljene civile.

Dodao je da je posljednji napad rezultirao je brojnim žrtvama, a mnogi se još uvijek vode nestali.

- Zahtijevamo da svijet odmah interveniše kako bi se zaustavili masakri nad bespomoćnim civilima u skloništima - rekao je Basal.

Kancelarija za medije vlade u Pojasu Gaze ranije je saopštila da je izraelska vojska direktno ciljala raseljene civile dok su obavljali sabah-namaz.

Uprkos apelima posrednika u četvrtak, uključujući Egipat, Sjedinjene Američke Države i Katar, da zaustave neprijateljstva, postignu prekid vatre i sporazum o razmjeni talaca, Izrael nastavlja smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.