BLIZU PLINOVODA

Borbe u Rusiji nisu poremetile austrijsko snabdijevanje plinom

Nismo svjesni bilo kakvih fluktuacija pritiska, sve nominacije idu po planu i nema naznaka bilo kakvih nepravilnosti

Snabdijevanje plinom. Fena

FENA

13.8.2024

Intenzivne borbe između ukrajinskih i ruskih snaga u blizini plinovoda koji Rusija koristi za snabdijevanje Austrije plinom nisu poremetile snabdijevanje, saopćio je Reutersu u utorak mrežni operater Gasna konekcija Austrije.

- Nismo svjesni bilo kakvih fluktuacija pritiska, sve nominacije idu po planu i nema naznaka bilo kakvih nepravilnosti - izjavio je portparol Gasne konekcije Austrije Armin Teichert.

Ruski Gazprom također je u utorak saopćio da još dostavlja plin u Ukrajinu kroz Sudžu, neposredno iznad granice s Ukrajinom.

Nije bilo jasno koja strana kontrolira ruski grad Sudža, kroz koji Rusija dostavlja plin iz zapadnog Sibira preko Ukrajine i dalje u Slovačku i druge zemlje Evropske unije.

Evropska unija drastično je smanjila svoju ovisnost o ruskom plinu nakon što je počeo rat u Ukrajini 2022., ostavljajući Austriju članicom EU koja se najviše oslanja na rusko snabdijevanje.

U saopćenju od 3. augusta, austrijski energetski regulator E-Control naveo je da, čak i ako se obustave ruske isporuke plina, zemlja ima dovoljno plina u zalihama za veliku potražnju tokom evropske zime.

Austrijska skladišta plina imaju oko 88,8 teravat sati, što znači da su popunjena više od 88 posto, pokazuju podaci Gasne infrastrukture Evrope, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.