NAKON UPADA U KURSK

Ruski opozicioni izvori tvrde da će Rusija pokrenuti novu mobilizaciju: Zahvatit će i velike gradove

Najgori je to scenarij za mnoge Ruse koji su bježali i na početku invazije na Ukrajinu, dok su još granice sa zemljama Evrope bile otvorene

Vladimir Putin. Anadolija

S. S.

16.8.2024

Institut istraživanja rata (ISW) prenosi vijest ruskih opozicijskih izvora da će Kremlj pokrenuti novi mobilizacijski ciklus kojim bi bili zahvaćeni i veliki gradovi, Moskva i Sankt Peterburg, kako bi se osigurale snage za odbranu Kurske oblasti. 

Ruskim snagama nedostaje ljudstva što su dijelom nadoknađivale zahvaljujući nadmoći u artiljerijskim kapacitetima i zrakoplovnim snagama. Stalna vojna pomoć Zapada, nakon što je prekinuta blokada u američkom Kongresu, poravnala je omjer snaga kad je riječ o naoružanju. Ljudstvo je glavni izazov na obje strane.

Obavljeni sastanci

Vladimir Putin u srijedu je primio v.d. guvernera Kalinjingradske oblasti: " Posebna pažnja posvećuje se specijalnoj vojnoj operaciji, njenim učesnicima i članovima njihovih porodica", prenio je Kremlj prvu temu sastanka.

- U Kurčatovu sam se sastao sa Sergejem Kirijenkom, prvim zamjenikom šefa administracije ruskog predsjednika. Fokus je na nuklearnoj elektrani Kursk - rekao je Aleksej Smirnov, guverner regije Kursk, a piše ruski dnevni list Kommersant. 

Vijest je to koja potvrđuje koliko ozbiljno Kremlj shvata ukrajinski vojni upad u Rusiju. Kirijenko je Putinov čovjek za specijalne operacije, smatraju ga jednim od najmoćnijih ljudi državnog aparata koji može doći do Putina kad god zaželi.

Zabrinutost Kremlja

Ruski mediji izvještavaju o stanju u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti, ali u mjeri koja ostavlja dojam da je riječ o jednoj usputnoj epizodi "specijalne vojne operacije". Odlazak Kirijenka u Kurčatov, grad u kojem se nalazi nuklearna elektrana Kursk, potvrđuje zabrinutost Kremlja za očuvanje strategijskog objekta pod svojom kontrolom.

Masovna mobilizacija u Moskvi sada je sasvim izvjesna. Najgori je to scenarij za mnoge Ruse koji su bježali i na početku invazije na Ukrajinu, dok su još granice sa zemljama Evrope bile otvorene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.