UKRAJINA

Ruska vojska pokrenula drugi talas napada bespilotnim letjelicama

Rusija nastavlja da vodi kukavički rat protiv civila, što predstavlja ratni zločin - naglasio je Kuleba

Ruska vojska. YouTube

Anadolija

26.8.2024

Zračne snage Ukrajine saopćile su da je ruska vojska pokrenula drugi talas napada bespilotnim letjelicama na različite regione Ukrajine, javlja Anadolu.

Ponovo lansirali bespilotne letjelice

U saopćenju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva navodi se da je ruska vojska ponovo lansirala bespilotne letjelice na Ukrajinu.

Dodaje se da su bespilotne letjelice uočene u pravcu Kijeva, Čerkasa, Poltave i Kirovograda.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je reagovao na današnji zračni napad na Ukrajinu.

Istakao je da su civili također bili meta u žestokom zračnom napadu koji je ruska vojska danas pokrenula na njegovu zemlju.

- Rusija nastavlja da vodi kukavički rat protiv civila, što predstavlja ratni zločin - naglasio je Kuleba.

Dodao je da međunarodna zajednica konkretnim koracima treba osuditi ruske napade.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je ruska vojska danas izvela intenzivni zračni napad na Ukrajinu, a korišteno je više od 100 projektila i skoro 100 bespilotnih letjelica.

Lansirali više od 100 projektila

Napominjući da su ruske snage lansirale više od 100 projektila i skoro 100 bespilotnih letjelica tipa "Shahed" na različite regione Ukrajine, Zelenski je rekao da je ovo jedan od najintenzivnijih napada na njegovu zemlju.

Istakao je da je u napadu uglavnom ciljana civilna infrastruktura poput energetske mreže i postrojenja, dodajući da je energetski sistem njegove zemlje ozbiljno oštećen.

Rusija je pokrenula veliki napad na nekoliko dijelova Ukrajine, uključujući glavni grad, koristeći bespilotne letjelice i strateške bombardere, a zvaničnici su u ponedjeljak kazali da se Kijev suočava sa nestankom struje i problemima sa vodosnabdijevanjem.

Zvuk eksplozija odjekivao je cijelom Ukrajinom, uključujući i Kijev, dok je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo potvrdilo kretanje velike grupe ruskih dronova u više regija, kao i o aktivnosti 11 strateških bombardera Tu-22MS.

Izdata upozorenja

Širom zemlje izdata su upozorenja o zračnim napadima, a lokalne vlasti i mediji objavili su da su eksplozije izazvali sistemi protuzračne odbrane koji su uništili ruske dronove.

Ukrajinska privatna energetska kompanija DTEK objavila je da je operater električne mreže Ukrenergo izdao naredbu za provedbu vanrednog isključenja struje u cijeloj zemlji.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je na Telegramu da su nestanci struje zabilježeni u nekoliko okruga glavnog grada i da je bilo i prekida u vodosnabdijevanju uzrokovanih nestankom struje.

Guverner Lavova Maksym Kozickji rekao je također na Telegramu da je Rusija napala energetske objekte u tom regionu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine još nije objavilo informacije o poginulima i povrijeđenima u napadima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.