POKRENULI NOVU STRATEGIJU

Danska najavila zatvaranje ambasada u Maliju i Burkini Faso nakon niza vojnih udara

Pod vlašću vojne hunte, od 2020. Mali se bori protiv etničkih tuareških pobunjenika na sjeveru zemlje

Danska. Avaz/Canva

FENA

26.8.2024

Danska će zatvoriti svoje ambasade u Maliju i Burkini Faso nakon niza vojnih udara u posljednjih nekoliko godina, saopćilo je u ponedjeljak dansko ministarstvo vanjskih poslova, dok je službeno pokrenulo novu strategiju za svoju suradnju s afričkim kontinentom.

Pod vlašću vojne hunte, od 2020. Mali se bori protiv etničkih tuareških pobunjenika na sjeveru zemlje, skupa s ruskom plaćeničkom grupom Wagner nakon što je prekinula veze vojne saradnje sa zapadnim silama, uključujući zemlje Evropske unije.

Od tada su se odnosi između Malija, Nigera i Burkine Faso i zapadnih sila pogoršali jer su se tri zemlje obratile Rusiji za podršku.

Frustracije zbog neuspjeha vlasti da uspostave sigurnost pridonijele su državnim udarima u Maliju i Burkini Faso, za koje je dansko ministarstvo vanjskih poslova navelo da je stvorilo veoma ograničen manevarski prostor u regiji Sahela.

Ministarstvo vanjskih poslova Malija nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Istovremeno je dansko ministarstvo priopćilo da će otvoriti ambasade u Ruandi, Senegalu i Tunisu, te povećati diplomatsko osoblje u ambasadama u Egiptu, Keniji, Južnoj Africi, Nigeriji i Gani.

- Jedno od najbitnjih vanjskopolitičkih pitanja ovog stoljeća bit će hoće li se afričke zemlje više orijentirati prema Istoku ili Zapadu – navodi se u saopćenju danskog ministarstva vanjskih poslova.

- Imamo jasan interes da afričke zemlje gledaju na nas u Evropi da postavimo smjer za njihovu budućnost - dodaje dansko ministarstvo, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.