PREKID VATRE U GAZI

Njemački kancelar i egipatski predsjednik razgovarali o tenzijama na Bliskom istoku

Tokom telefonskog razgovora, njemački kancelar Olaf Scholz i egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi također su pričali i o tekućim diplomatskim na

Njemački kancelar i egipatski predsjednik. Anadolija

Anadolija

29.8.2024

Njemački kancelar Oalf Šolc (Olaf Scholz) razgovarao je u srijedu telefonom s egipatskim predsjednikom Abdel-Fattahom al-Sisijem o najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku, prenosi Anadolija.

- Sada je važnije nego ikad prekinuti destruktivnu spiralu uzvratnog nasilja u regionu - rekao je glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Hebestreit u saopćenju , dodajući da su se oba lidera složila oko potrebe za deeskalacijom tenzija u regionu.

Tokom telefonskog razgovora, Šolc i Al-Sisi također su razgovarali o tekućim diplomatskim naporima za prekid vatre u Gazi, a njemački kancelar mu je zahvalio na "važnoj posredničkoj ulozi" Egipta u pregovorima, naveo je Hebestreit.

Napomenuo je da su lideri dalje razgovarali o najnovijim dešavanjima na Zapadnoj obali, rastućem nasilju radikalnih izraelskih doseljenika i kontroverznim planovima za širenje ilegalnih naselja.

- Njemački kancelar i egipatski predsjednik su ponovo odbacili planove izgradnje ilegalnih naselja, osudili nasilje ekstremističkih doseljenika i bilo kakvog pokušaja protjerivanja ljudi s palestinskih teritorija - dodaje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.