TRAMP PONOVO META

Rast političkog nasilja u Americi: Dva pokušaja atentata u dva mjeseca

U svojoj prvoj izjavi obećao da ga ništa neće usporiti niti natjerati da se preda

Tramp: Ovo je udar na vas, ja sam samo na putu. AP Photo/Alex Brandon

Dž. R.

prije 3 dana

Političko nasilje usmjereno prema predsjedničkom kandidatu nije se desilo jako dugo u Americi, a sada se Donald Tramp (Trump) suočio s tim dva puta u razmaku od dva mjeseca.

Sredinom jula za dlaku je izbjegao smrt kada ga je napadač ustrijelio u uho na skupu u Butleru u Pennsylvaniji.

Dramatičan primjer

Dva mjeseca kasnije bio je očigledna meta još jednog potencijalnog atentatora. Amerikanci se očito moraju prilagoditi "novom normalnom" u politici, koju obilježavaju grube podjele u društvu, oštra retorika, a ponašanje kandidata je poptuno erodiralo. S obzirom na nacionalnu epidemiju oružanog nasilja, ovakvi napad mogli bi postati pravilo, piše BBC.

- Nasilju nema mjesta u Americi - izjavila je potpredsjednica i demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Haris (Harris) nakon incidenta na Floridi.

Donald Tramp je u svojoj prvoj izjavi nakon pokušaja atentata obećao da ga ništa neće usporiti niti natjerati da se preda.

Odgovor se uklapa u stil njegove kampanje koja je često tvrdila da je bivši predsjednik postao meta progona i napada jer govori u ime "zapostavljenih" Amerikanaca.

Njegove riječi nakon njegovog prvog pokušaja atentata u julu - "borba, borba, borba" - postale su moto njegovih pristalica.

- Oni ne idu na mene, oni idu na vas. Samo im stojim na putu - voli reći Trump. Sada ima još jedan dramatičan primjer kojim može ilustrirati tu svoju tvrdnju.

Sulude izjave

Ovaj događaj možda neće imati toliki medijski odjek kao atentat u julu, ali će svakako neko vrijeme dominirati kampanjom ispred ostalih tema, poput nedavne debate i Trampovih suludih izjava poput toga da imigranti u Ohiju jedu kućne ljubimce ili toga da na društvenim mrežama vrijeđa pjevačicu Tejlor Svift (Taylor Swift) jer je pružila podršku Kamali Haris.

Amerika ovakvu predsjedničku kampanju ne pamti, a ostaje za vidjeti koliko će se još preokreta dogoditi prije samih izbora u novembru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.