SPREMNI NA SVE

Reakcija na eskalaciju na Bliskom istoku: Pentagon povećao borbenu gotovost zbog potencijalne prijetnje Irana

U saopćenju se navodi da je ministar odbrane Lojd Ostin tokom vikenda primao izvještaje i davao smjernice svom timu

AP/Carolyn Kaster

N. H.

prije 3 sata 39 minuta

Portparol američkog Ministarstva odbrane Pat Rajder je izjavio da je Pentagon povećao borbenu gotovost svojih snaga zbog potencijalne prijetnje od Irana.

U saopćenju se navodi da je ministar odbrane Lojd Ostin tokom vikenda primao izvještaje i davao smjernice svom timu.

Ostin i zvaničnici Ministarstva odbrane fokusirani su na zaštitu američkih građana i snaga u regionu, odbranu Izraela, kao i na smanjenje tenzija kroz odvraćanje i diplomatiju, ističe Pentagon.

Ostin je naglasio da su SAD odlučne da spriječe Iran i njegove saveznike "da iskoriste situaciju ili prošire sukob" i stavio do znanja da će "ukoliko Iran ili njegovi partneri ciljaju američko osoblje ili interese u regionu, Sjedinjene Države preduzeti sve potrebne mere za odbranu svojih ljudi".

Američki ministar je već naložio da nosač aviona "Abraham Linkoln" ostane u operativnom području, dok će "USS Wasp Amphibious Ready Group / Marine Expeditionary Uni" nastaviti da djeluje u Istočnom Mediteranu.

Pojačano je i prisustvo borbenih aviona, uključujući F-22, F-15E, F-16 i A-10, a u narednim danima dodatno će se ojačati kapaciteti za vazdušnu podršku, navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.