SASLUŠANJE U PSSE

Džulijan Asanž u Strazburu na saslušavanju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

Uz njega je i njehova supruga Stela Asanž

Avaz

Nerma Ajnadžić

jučer

Džulijan Asanž (Julian Assange) boravi u Francuskoj odnosno u Strazburu. Prisustvuje saslušanju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSSE) danas, 1. oktobra, o njegovom pritvoru i osudi kao i efektu na ljudska prava.

Uz njega je i njehova supruga Stela Asanž (Stella Assange).

Saslušanje je organizirao skupštinski odbor za pravna pitanja i ljudska prava u okviru izvještaja na ovu temu Torildur Sune Evastodir (Thorhildur Sunne Ævarsdóttir, Island, SPC). U nedavnom nacrtu rezolucije, zasnovanom na njenom izvještaju, 

Komitet je izrazio duboku zabrinutost zbog grubog postupanja prema Asanžu, upozorio je na njegov „jezivi efekat“ i pozvao Sjedinjene Države, državu posmatrača Vijeća Evrope, da istraže navodne ratne zločine i kršenja ljudskih prava koje su otkrili on i Wikileaks.

Komitet je saopćio da smatra da „neproporcionalno teške optužbe” koje su protiv njega podigle američke vlasti, kao i teške kazne predviđene Zakonom o špijunaži za angažovanje u novinarskim aktima, spadaju u uslove postavljene u rezoluciji Skupštine iz 2012. i definiciji političkog zatvorenika.

Sutra, 2. oktobra, Skupština - koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Vijeća Evrope - treba da raspravlja i glasa o nacrtu rezolucije odbora.

Donosimo ekskluzivnu fotografiju Asanža iz Stazbura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.