KOMENTAR DANA

Putinove igre

Mi se samo malo igramo, u prijevodu bi mogli značiti višemjesečna trakavica i neizvjesnost hoće li i kada Rusija napasti Ukrajinu

S Rusima se, tvrde stručnjaci, nikada ne zna. Agencije

Piše: Miralem Aščić

16.2.2022

Rusija povlači vojne snage s granice s Ukrajinom, vijest je koju su jučer objavili svi mediji širom svijeta.

Neki u nevjerici, drugi s dozom opreza. Predstava za javnost ili nova smišljena propaganda Rusije, s proračunatim Vladimirom Putinom na čelu?

Mi se samo malo igramo, u prijevodu bi mogli značiti višemjesečna trakavica i neizvjesnost hoće li i kada Rusija napasti Ukrajinu.

Dok su mediji u Americi tvrdili da je samo pitanje dana, vlast u Ukrajini nagovještavala isto, Rusija je poručila: "Pobijedili smo Zapad bez ispaljenog metka."

No, treba biti na oprezu. S Rusima se, tvrde stručnjaci, nikada ne zna.



Miralem Aščić. Avaz

Ali ko je u pravu, Rusija, Amerika ili Ukrajina, pokazat će vrijeme. Jedno je sigurno, Amerikanci i Rusi neće započeti treći svjetski rat zbog Ukrajine niti će strane sile slati svoju vojsku da ratuju u Ukrajini.

Amerika je naučila lekcije iz Afganistana i Iraka.

Ipak, više je scenarija. Ili Putin ispipava puls Amerike ili je ozbiljan u namjerama da osvajanjem Ukrajine ponovo stvori veliki Savez sovjetskih socijalističkih republika.

Šta god da se desi, mir je, ipak, najbolja opcija. Evropi i svijetu, uz pandemiju i svjetsku inflaciju, ne treba još rat u Evropi, koji bi donio i novi izbjeglički val.

Osim toga, situacija u vezi s Ukrajinom morala bi biti jasan signal Americi da obrati pažnju na Bosnu i Hercegovinu i ozbiljnije secesionističke poruke Milorada Dodika, kojeg Rusija bezdušno podržava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.