KOMENTAR DANA

Ramina "Zadruga" i Isakovi "Parovi"

Već sada nema nikakve sumnje da će najveći rezultat Vlade Nermina Nikšića biti - Ramo Isak

Ramo Isak sa sinovima. Screenshot

Danijal Hadzovic

prije 3 dana

Kada se sredinom devedesetih na TV ekranima pojavio rijaliti "Big Brother“, bio sam iznimno začuđen popularnošću nečega što mi je izgledalo jeftino, primitivno, vulgarno, ali nadasve besmisleno. Naime, ni tada (a ni danas) nisam shvatao privlačnost koncepta da nekakvih desetak bezveznih likova i čudaka opće prakse smjestite u jedan stan, da u njemu tokom nekoliko mjeseci sjede, piju, jedu, svađaju se, tuku i razmnožavaju.

Tada su samo najgori Sci-Fi autori mogli pretpostaviti da će ono što je izgledalo kao ogavan zabavni program postati mainstream program u svim sferama društva - od kulture, pa do, Bog te vidio, politike.

Naime, ono što je nekad bilo vrlo dosadno, kompleksno i teško zanimanje smrknutih suhoparnih tipova u odijelima koji su pričali nekim teškim i dosadnim jezikom, dakle politika, danas je tek još jedan rijaliti šou.

Umjesto priča o raspodjeli budžeta, zaduživanju, porezima, infrastrukturnim projektima, socijalnim politikama i ideologijama, danas političare uglavnom slušamo i gledamo kako se međusobno vrijeđaju i prepucavaju, psuju jedni drugima, pjevaju pod šatorima, skaču u bazen, puše nargilu, rade sklekove, reklamiraju kalašnjikove, a neki se ponekad i potuku.

Ma koliko istupi Rame Isaka s kulturnog aspekta neke ljude možda i groze, ne može mu se negirati ona urođena, prirodna inteligencija. Zahvaljujući njoj je već stekao bogatstvo, a sada ide i prema gomilanju političke moći.

Pritom Isak ne želi mijenjati svijet, nego samo uredno naplatiti svoj tiket. I savršeno je svjestan kakvom se narodu obraća - narodu odraslom na „Zadruzi“ i „Parovima“. A takav narod od političara želi baš ono što im familija Isak i nudi - red Srebrenice, red teretana, red nargilhana, red helikoptera, red prepucavanja s Dodikom, red automobila, berbernica, skupih svatova i satova, sve to začinjeno visokom produkcijom i redovnim objavama na društvenim mrežama.

I sve za što mislite da će ih biti blam, poput vozikanja helikopterom plaćenog poreznim novcima, oni će vam ponosno odgovoriti da će to biti još bahatije, poput toga da će poreznim novcem kupiti još skuplji i veći helikopter.

Radi se o savršenom proizvodu vremena u kojem živimo. I već sada nema nikakve sumnje da će najveći rezultat Vlade Nermina Nikšića biti - Ramo Isak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.