KOMENTAR DANA

Kada Dodik aterira

Prije samo manje od dva mjeseca tvrdio je da RS i FBiH ne mogu zajedno, da Srbi ne mogu s Bošnjacima, da hoće razdruživanje, razlaz...

Milorad Dodik. Armin Durgut/PIXSELL

Nerma Ajnadžić

17.7.2024

Možda zbog atentata na Donalda Trampa (Trump), možda zbog poziva demokrata da se Džo Bajden (Joe Biden) povuče iz utrke za američkog predsjednika, možda zbog požara u BiH i (ne)traženja pomoći i osiguravanja helikoptera za gašenje vatre, ali ispod radara je prošla izjava Milorada Dodika da dva entiteta unutar BiH, RS i FBiH, moraju sarađivati.

Prenijeli su nju mnogi mediji iz naše države, kao i regiona, ali nije bilo reakcija.

Kako to da odjednom moraju sarađivati? Prije samo manje od dva mjeseca, isti čovjek je tvrdio da ista dva entiteta ne mogu zajedno, da Srbi ne mogu s Bošnjacima, da hoće razdruživanje, osamostaljenje, razlaz... Kako?

Ili su možda ljudi navikli na njegove i izjave bliskih njemu koje se konfrontiraju s onima ranije izgovorenima, pa niko više ni habera.

Kako to da Bošnjake ne naziva muslimanima i da sada opet, odjednom, tvrdi da Srbi, Hrvati i Bošnjaci moraju voditi dijalog? Odakle dolaze ta promjena, spuštanje lopte, mijenjanje ploče?

Toliko pitanja, a odgovora nigdje.

Dok Dodik i dodikovci vode u propast RS i njene stanovnike, priče mijenjaju konstantno, a pretežno one idu iz krajnosti u krajnost. "Danas smo dobri, sutra smo loši. Danas ćemo reći da efendija zavija dok uči, sutra ćemo slati poruke mira s otvaranja džamije. Danas možemo i moramo zajedno, do jučer, eto, nismo mogli.“ Raspametiše ljude.

S druge strane, može li mu neko reći da počne raditi ono što katkad pripovijeda. Dijalog s Hrvatima i Bošnjacima sigurno ne predstavlja zahtjeve za razlaz, usvajanje himne i zastave druge države kao svoje, trčanje na noge Vladimiru Putinu i ugrožavanje prijeko potrebnog mira i puta ka EU, koji građani, ako niste znali, žele.

Dajte, gradite, ulažite, dopunjujte i ispravljajte zastarjele zakone, osigurajte ljudima poslove, normalne plaće, penzije, dobro obrazovanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.