LIČNOST DANA

Lejla Njemčević: Historijsko srebro za BiH

Imamo konstantnu sezonu, stalno osvajamo podije

Njemčević: Osvojila i 21. titulu BiH. Facebook

Alen Bajramovic

19.8.2024

Mirnu i pomalo depresivnu nedjelju potpuno drugačijom učinila je vijest s Evropskog prvenstva u maratonu u danskom Viborgu, na kojem je najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević osvojila srebrenu medalju. Radi se o najvećem uspjehu bh. biciklizma i prvoj medalji za Bosnu i Hercegovinu na evropskim prvenstvima u historiji.

Na stazi dugoj 85 kilometara Njemčević je sprintom u finišu u cilj ušla nakon Roze van Durn iz Nizozemske, tri sekunde prije Italijanke Klaudije Pereti. U prvom javljanju nakon silaska s pobjedničkog postolja Lejla je iskazala ponos i radost.

- Imamo konstantnu sezonu, stalno osvajamo podije, tako da me raduje što sada imamo Svjetsko prvenstvo i posljednji Svjetski kup, oba u Americi - kazala je Njemčević.

Njemčević je ove godine osvojila i 21. titulu BiH, nedavno je na najpopularnijoj utrci u Švedskoj – Cyklovasan zauzela drugu poziciju, a očekuje je posljednja utrka Svjetskog kupa u SAD na kojoj će se odlučiti ukupna pobjednica Svjetske serije. Lejla je trenutno na liderskoj poziciji.

Lejla Njemčević rođena je 19. juna 1994. godine u Udinama. Takmiči se u kategorijama planinskog i drumskog biciklizma. Ovim se sportom počela baviti s 15 godina u Klubu brdskog biciklizma “Plus”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.