KOMENTAR DANA

Pokrovitelji nasilja

Dok se jedni prave kao da se ne događa ništa, dotle drugi u cijeloj situaciji dodatno izazivaju i potpiruju međunacionalne tenzije

Mostar. Fena

Meliha Smajkic

28.8.2024

Da nacionalne elite godinama poslije rata truju narod i drže ga u uvjerenju da je jedini način preživljavanja taj da ostanu u „svom toru“, pokazalo se ovih dana u Mostaru, gdje je zabilježen cijeli niz incidenata.

Od mostarskog prigradskog naselja Opine, gdje su nepoznate osobe, koje se dovode u vezu s navijačkom grupom „Ultrasi“, u parku istukle trojicu mladića, od kojih je jedan maloljetan, preko Baćevića, povratničkog srpskog naselja koje je osvanulo oblijepljeno fašističkim i ustaškim simbolima kod obližnjeg igrališta i u kojem su „izvršitelji“ napali jednog dječaka, fizičkog nasrtanja na 14-godišnjaka u Malom Polju samo zato što je nosio dres s obilježjima „Red Army“, do tučnjave u naselju Luka, gdje su nepoznati počinioci prebili trojicu muškaraca.

Navodno, jer službenih informacija još nema, u većini slučajeva napadači su maloljetnici. Jedni su viđeni, drugi su bili maskirani, ali, kako god, zna se da se radi o mlađim osobama.

Dok su građani s pravom uznemireni, postavlja se pitanje znaju li ti mladi ljudi šta su, uopće, svastike, govori li se o tome u njihovim kućama, porodicama, jesu li im ijedan čas o tome održali njihovi nastavnici? Kakva je uloga njihovih roditelja u cijeloj priči, hoće li, eventualno, platiti prekršajnu kaznu od nekoliko stotina maraka, hoće li se crvenjeti zbog postupaka svoje djece?

Šta rade gradski čelnici, šta li radi policija? Građani očekuju pravovremene reakcije, potpunu istragu, pronalazak svih napadača, ali i primjereno kažnjavanje, jer se ovome mora stati ukraj.

Mostar je grad nacionalnih, vjerskih, kulturnih različitosti, pa i navijačkih strasti. Ali to bogatstvo se ne smije pretvarati u stalne povode za nasilje, koje, očito, ima svoje političke pokrovitelje, koji su posebno aktivni, jasno, u izbornoj godini.

I dok se pojedini koji to ne bi smjeli u Mostaru i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prave kao da se ne događa ništa, dotle brojni političari u cijeloj situaciji dodatno izazivaju i potpiruju međunacionalne tenzije.

Teško griješe, jer se budućnost ne može graditi na mržnji, greškama iz prošlosti i pogrešnim vrijednostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.