LIČNOST DANA

Erling Haland: Norveški div

Postao je prvi igrač kojem je to pošlo za rukom, a dosadašnji rekord držao je Edin Džeko, koji je u sezoni 2011./2012. dao šest golova

Platforma X

2.9.2024

Kada nikome ne ide, pojavi se norveški div Erling Haland (Haaland). Tako je bilo i u posljednjoj utakmici njegovog Mančester sitija, koji je u subotu gostovao u Londonu, ekipi Vest Hema.

Haland je postigao tri gola i još jednom pokazao da je najbolji napadač današnjice. Šta god tabela engleske Premijer lige pokazivala, odbrane ekipa u Engleskoj su stamene, čvrste, žilave. Ali šta to znači Halandu? U subotu se pokazalo - ništa.

Haland je postigao het-trik i oborio zanimljiv rekord kapitena reprezentacije Bosne i Hercegovine Edina Džeke. Norvežanin je pogađao u 10., 30. i 83. minuti.

S ova tri pogotka došao je do cifre od sedam golova na tri prve utakmice.

Postao je prvi igrač kojem je to pošlo za rukom, a dosadašnji rekord držao je Džeko, koji je u sezoni 2011./2012. dao šest golova.

Erling Haland rođen je 21. jula 2000. godine u Lidsu. Karijeru je počeo u norveškom Brinu, iz kojeg je 2017. godine prešao u Molde. Dvije godine kasnije kupio ga je Salzburg, u kojem je pokazao sav raskošni talent. Za austrijski klub je u 27 mečeva postigao 29 pogodaka, što mu je donijelo transfer u Borusiju Dortmund.

Na Signal Iduna Parku nastavio je pomjerati granice, zabivši 85 golova na 88 utakmica. Evropski velikani su se borili za njegov potpis, a u toj borbi pobijedio je Mančester siti.

Za reprezentaciju Norveške debitirao je u septembru 2019. godine i na 21 utakmici postigao 20 golova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.