KOMENTAR DANA

A gdje su milioni?

Koliko je tek sakrivenih računa, neprijavljenih nekretnina, prljavih para od mita i korupcije

Ibrahim Hadžibajrić i Ibro Berilo. Avaz

Nerma Ajnadžić

10.9.2024

Otkud Ibri Berilu tolike pare? Otkud Ibrahimu Hadžibajriću? Otkud ovom, otkud onom... Svi se ibrete, a svi znaju. Nešto nagađaju, nešto znaju preko poznanika, nešto, bogami, i iz prve ruke. Teško se ovim posljednjim.

Iako nije savršena, Bosna i Hercegovina jeste pravna država, sa svim zakonima i sudovima. Sve to treba usavršavati, od slova na papirima do ljudi, ali to je neki drugi par cipela.

No, da se vratimo na najsvježiji primjer - načelnika Općine Trnovo Ibru Berila. Oduzeta mu je imovina vrijedna tri miliona KM. On je doslovno shvatio onu „ruka ruku mije“, pa je davao dozvole za gradnju na državnom zemljištu, a, pošto zakonski nije smio biti nagrađen u bilo kojem obliku, vlasnik mu dade apartman na Bjelašnici u vrijednosti od 212.000 KM. Eto, to nije mito. A ni korupcija.

I ljudi se ibrete, a koliko je takvih primjera. Šta sve izađe navidjelo kada se malo po površini zagrebe, ne mogu ni zamisliti šta bi bilo da se dublje kopa.

BiH je mala, pa kako se ne bi u jednom gradu znalo za nedjela načelnika ili bilo koga s malo političke moći. Što bi rekli, mahala. Ali policija ne može djelovati na osnovu mahalskih priča, već pažljivo i strpljivo pripremati teren i prikupljati dokaze. A oni pod lupom, ne sluteći šta ih čeka, grabe još koju hiljadarku, desetine, stotine hiljada KM ili čak milione. Jer, može im se.

Sve do jednom.

Koliko je tek sakrivenih računa, neprijavljenih nekretnina, prljavih para od mita i korupcije. A skoro svi, kada im zatreba (čitaj: kada se bliže izbori), pozivaju se na vjeru, poštenje i integritet. A čini se da nikada nisu pročitali osnovne definicije toga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.