KULTURNA OSTAVŠTINA

Enver Kazaz za "Avaz": Nužno je stabilno finansiranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu

Iako radnici već mjesecima nisu primali plaću te su preživljavali od toplog obroka, svoj posao obavljali su sve do danas

Enver Kazaz. Avaz

A. Pehlivan - Dž. Vilajet

26.8.2024

Rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu zvanično je obustavljen danas, a na ovaj korak upozoravalo se već mjesecima. Iako radnici već mjesecima nisu primali plaću te su preživljavali od toplog obroka, svoj posao obavljali su sve do danas.

U razgovoru za "Avaz", bosanskohercegovački historičar književnosti, književni kritičar, pjesnik, publicist i profesor Filozfskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kazaz Enver ističe da kulturne institucije posjeduju simbolički kapital.

- Ne samo Nacionalna biblioteka, nego i Zemaljski muzej u Sarajevu kao i druge institucije kulture na državnom nivou trebaju biti riješene tako da ih se stabilno finansira i treba insistirati na tome da te institucije garantiraju opstanak države jer ljude u tim institucijama i same institucije uništava ta politička glupost. Nužno je stabilno finansiranje tih institucija, nužno je omogućiti i Nacionalnoj biblioteci i Zemaljskom muzeju i Galeriji i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u BiH da stabilno funkcioniraju. Simbolički one će biti institucije BiH i one posjeduju taj simbolički kapital - rekao je prof. dr. Kazaz te dodao da ako to domaća politika ne vidi onda je potpuno ćorava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.