PRESS-KONFERENCIJA

Ususret 63. Sarajevskim danima poezije: Festival će ugostiti i autore iz Danske, Norveške, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore

Javnost se najviše raduje Stefanu Simiću koji ima jedan novi i drugačiji stil, a posebno ga je proslavila pjesma o Bosankama

Suljić Boškailo i Kučuk na pres-konferenciji. Avaz

Nerma Ajnadžić

prije 3 sata 59 minuta

Jedan od najznačajnijih međunarodnih književnih događaja u Bosni i Hercegovini - 63. Sarajevski dani poezije počinju 1. i trajat će do 5. oktobra.

Organizator Sarajevskih dana poezije je Društvo pisaca BiH, najstarija socijalnija koja djeluje još od 1945. godine.

Tokom pet dana festivala publika iz pet bh. gradova - Sarajeva, Mostara, Tuzle, Kaknja i Visokog imat će priliku da prate književne večeri poezije, književne razgovore, radionice i druge aktivnosti koje će omogućiti interakciju i kreativnu razmjenu među autorima i publikom.

Nema otkazivanja

Predsjedavajuća programskog savjeta Sarajevskih dana poezije, te član Predsjedništva Društva pisaca u BiH – Bisera Suljić Boškailo kazala je danas na pres-konferenciji upriličenoj u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH da će ovogodišnji “Sarajevski dani poezije okupiti pisce, pjesnike i ljubitelje književnosti iz BiH, regiona i Evrope”

- Ove godine, kao i prethodnih, festival će, u okviru petodnevnog programa, na atraktivnim lokacijama u Sarajevu i drugim bh. gradovima ugostiti autore iz Danske, Norveške, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, te najviše autora iz BiH - naglasila je Šuljić Boškailo.

Istakla je da je javnost upoznata sa burom koja se dešava u Društvu pisaca, ali, to svakako nije smio biti razlog otkazivanja Sarajevskih dana poezije.

Program 63. Sarajevskih dana poezije. Sarajevski dani poezije

- Vidim da se javnost najviše raduje Stefanu Simiću koji ima jedan novi i drugačiji stil, a posebno ga je proslavila pjesma o Bosankama. Mene raduje i da nam dolaze mlade pjesnikinje, srednjoškolke iz Mostara, Kaknja i Zenice. Nećemo zaboraviti ni naše pjesnike koji više fizički nisu s nama i priredit ćemo večeri posvećene njima. To su svakako Abdulah Sidran, Hadžem Hajdarević, Ajša Zahirović… - dodala je Suljić Boškailo.

Na pitanje medija kome će biti dodijeljena nagrada Bosanski stećak, obzirom da je ovogodišnji laureat, Željko Ivanković odbio, odgovorila je da je "programski savjet njega odabrao jer je oda naših najvećih živućih pjesnika".

Nismo odustali

- Mi od njega nismo odustali. Plaketa i nagrada ga čekaju u noći zatvaranja festivala. Nadamo se da će doći - naglasila je Suljić Boškailo.

Fahrudin Kučuk, bio je zadužen za dječiji program Sarajevskih dana poezije, a kako je istakao na pres-konferenciji, uprkos tehničkim problemima, koji su sa sobom donijeli i otkazivanja gostovanja pjesnicima iz regiona, program će biti bogat.

- Mi moramo probati vratiti sjaj pisanoj riječi, posebno kada su u pitanju najmlađi koji su potencijalna čitalačka publika naših velikana. Ne smijemo posustati i zato smo danas ovdje. Dječiji program je bogat, raduje me da će mala raja upoznati se sa poezijom. Između ostalog, želim pomenuti da ćemo napraviti omaž našem pjesniku Mirsadu Bećirbašiću - rekao je Kučuk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.