NA LICU MJESTA

Svečano otvoren 8. Pop Art festival

Na otvorenju obratila se Ana Tikvić koja je posebno istakla sajam Pop Art Fair

S otvaranja 8. Pop Art festivala - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

prije 2 dana

Svečano otvoren Pop Art festival koji se održava u Bosanskom kulturnom centru, a posvećen je izložbi “Human Condition” istaknutog bosanskohercegovačkog umjetnika Anura Hadžiomerspahića, te kolektivnoj izložbi mladih umjetnika/ca “Novi Talasi 3”.

Na otvorenju obratila se Ana Tikvić koja je posebno istakla sajam Pop Art Fair.

Jedan cilj

- Pop Art Fair sajam je na kojem zajedno izlažu institucije kao što su Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI, Umjetnička galerija BiH, Gradska galerija Collegium Artisticum, Galerija savremene umjetnosti Charlama, Galerija savremene umjetnosti Manifesto, Akademija likovnih umjetnosti, Međunarodni univerzitet Burch i Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine i to nam je bio cilj. Ujediniti sve galerije Sarajeva u jednu - rekla je Tikvić

Enver Hadžiomerspahić, kreator i koordinator projekta Ars Aevi naglašava da mu je jako drago da je projekt Ars Aevi predstavljen baš ovdje.

- Vjerujem da kada se muzej izgradi, to će postati veličanstvena atrakcija i mislim da će dati potpuno novi izgled gradu Sarajevu. A na izložbi možete pogledati maketu kako bi trebao izgledati - kazao je Hadžiomerspahić.

Izložba “Novi talasi 3" prikazala je radove osam mladih umjetnika/ca koji su putem javnog poziva izabrani od strane stručnog žirija koji čine Elma Hašimbegović, Aida Bičakčić i Dejan Slavuljica, da izlože svoje radove u kojima kroz različite medije analiziraju društvenu stvarnost. Pobjednica je Lamija Halilagić koja je bila spriječena doći na večerašnju ceremoniju. Ona je dobila prvu nagradu pod nazivom “Anur Hadžiomerspahić”.

Okupiti mlade

- Bio je to jako težak zadatak, kako za mene tako i za ostatak žirija - istakla je Bičakčić.

Adna Muslija, umjetnicom i kustosicom naglasila je koliko je važno dati priliku mladima.

- Nastojimo okupiti mlade i kreirati priliku da se čuju mladi glasovi. Po prvi put imamo izlagače koji su srednjoškolci to jeste ljudi koji nisu akademski građani niti studenti. Možemo vidjeti začetak nečega što će biti savremena scena kroz nekoliko godina - rekla je Muslija.

Festival traje do nedjelje, a ulaz na izložbe i Sajam je besplatan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.