VELIKI KNJIŽEVNIK

Sarajevski dani poezije: U sjećanju na Abdulaha Sidrana uživali građani i turisti

Zato smo izašli na ulicu sa njegovom poezijom, jer i njegov je duh bio drugačiji, bio je dobra duša svih onih koji su ga voljeli

Sjećanje na Abdulaha Sidrana i njegovu poeziju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Nerma Ajnadžić

jučer

U okviru 63. Sarajevskih dana poezije danas je Udruženje “Žena sa knjigom”, a u saradnji sa Fondacijom Abdulah Sidran, pored džamije Ferhadija, gdje je mezar jednog od najvećih pjesnika Abdulaha Sidrana, organizirala sjećanje na njega i njegovu poeziju.

Događaj je bio javnog karaktera, a pored porodice, kolega i prijatelja velikog Sidrana u njegovoj poeziji uživali su brojni građani i turisti Sarajeva.

- Na današnji dan rođen je naš veliki Sidran, i bilo je nemoguće da ovaj dan ne obilježimo u okviru 63. Sarajevskih dana poezije. Zato smo izašli na ulicu sa njegovom poezijom, jer i njegov je duh bio drugačiji, bio je dobra duša svih onih koji su ga voljeli - kazala je Bisera Suljić Boškailo, predsjedavajuća programskog savjeta Sarajevskih dana poezije.

Sidranovu poeziju govorili su supružnici, glumica Mona Muratović i TV voditelj Danko Delibašić.

U programu su učestvovala i brojna djeca koja su govorila svoju poeziju. Abdulah Sidran nakon teške bolesti preminuo je na proljeće ove godine.

Iako fizički nije prisutan, njegova djela su vječna i prenosit će se sa generacije na generaciju kao poruke koje su univerzalne i prije svega ljudske.

Sidran nije bio samo pisac, već i simbol otpora i snage duha u najtežim vremenima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.