VELIKI SKUP

Video / Pogledajte kako je jučer bilo na Cetinju: Druge domovine do Crne Gore nemamo

Crna Gora može opstati samo kao evropska i euroatlantska, građanska i sekularna država, poručeno je sa skupa

AntenaM

23.8.2021

Na skupu na Cetinju koji je organiziran protiv ceremonije ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, a koja je zakazana za 5. septembar, prisustvovao je veliki broj građana iz svih krajeva Crne Gore.

Sa skupa je poručeno da bi ustoličenje Joanikija na Cetinju bilo simbol pristanka na okupaciju te da Cetinje nije mjesto gdje će se mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) ustoličiti.

- Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svog namjesnika kojeg je izgradila ili dobila Crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnom i vječitom simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode - poručili su okupljeni građani.



Skup na Cetinju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+23

Oni smatraju da je ustoličenje na Cetinju potrebno kao simbolički dokaz pristanka na okupaciju.

Građani su poručili da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u "srpski svet".

- Crna Gora može opstati samo kao evropska i euroatlantska, građanska i sekularna država koja će uvažavati prava svih koji u njoj žive, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost jer je na tim načelima 2006. godine i obnovljena država crnogorska - poručeno je sa skupa.

Okupljeni su bili saglasni da je najveća vrijednost savremene Crne Gore njena multietnička harmonija.

Građani se oštro usprotivili najavama o ustoličenju Joanikija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20


Inače, ustoličenje Joanikija na Cetinju podržavaju aktuelna Vlada Zdravka Krivokapića i najveći dio vladajuće parlamentarne većine, dok opozicija, predvođena Demokratskom partijom socijalista predsjednika Mila Đukanovića, i crnogorske patriotske organizacije sedmicama unazad pozivaju Srpsku pravoslavnu crkvu da ustoličenje Joanikija obave u drugom gradu i vjerskom objektu, izvan Cetinjskog manastira.

Premijer Zdravko Krivokapić zakazao je za danas sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, čija bi tema trebale biti tenzije uoči najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije se tokom liturgije koju je jučer služio u Cetinjskom manastiru osvrnuo na aktuelna dešavanja povodom njegovog predstojećeg ustoličenja.

- Ne zove se naša Crkva - crkva Srbije, nego Srpska pravoslavna crkva. To je velika manipulacija mijenjati ime, a kad se mijenja ime, onda se tu neko lukavstvo sprema. Kad kažu da mi šalje crkva Srbije, hoće da me vežu za politiku, a ja želim da se vežem samo za Hrista i za Crkvu. Poštujem svaku državu, volim i Srbiju i Crnu Goru, poštujem i jednu i drugu državu - kazao je Joanikije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.