NAPETOSTI

Povodom ustoličenja Joanikija: Obavještajci iz Srbije stigli u Crnu Goru

Direktor ANB-a Dejan Vukšić je dva puta u kratkom roku boravio u Beogradu

Specijalne jedinice. Ministarstvo odbrane Srbije

Fu. M.

24.8.2021

Stručnjaci iz ,,Kobri“, odreda vojne policije Vojske Srbije, stigli su u Crnu Goru da bi uvidom na terenu, zajedno s agentima BIA-e i vrhom ANB-a, dali konačnu procjenu bezbjednosnog rizika u slučaju da se ustoličenje mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića obavi 5. septembra na Cetinju - saznaje "Pobjeda" iz izvora u Beogradu i Podgorici.

Prema istim izvorima, operativci BIA su bili u nedjelju na Cetinju, kako bi na licu mjesta snimili atmosferu i provjerili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija te pokušali da saznaju šeme organizacije. Oni su djelovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali u dogovoru sa vrhom ANB-a.

Ustupljeni podaci

Prvi čovjek ANB-a potražio je pomoć BIA radi organizacije bezbjednosne zaštite povodom planirane ceremonije Crkve Srbije na Cetinju. Sagovornici "Pobjede" tvrde da srpska tajna služba već duže značajno utiče na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, uključujući i ona koja su planirana za 5. septembar.

U cilju ostvarivanja intenzivne saradnje, ne samo povodom događaja 5. septembra, direktor ANB-a Dejan Vukšić je dva puta u kratkom roku boravio u Beogradu.

Za Beograd je slao i jednog od načelnika u ANB-u Bobana Stanovića, koji direktno odgovara Vukšiću i prvi je koordinator aktivnosti Agencije oko planiranih dešavanja na Cetinju.

Izvori "Pobjede" iz Beograda ističu da je BIA ustupila šefovima ANB-a niz podataka, koje su njihovi operativci prikupili radeći na crnogorskoj teritoriji, o vezama pojedinaca i patriotskih organizacija, kao i o njihovim vezama sa građanskim aktivistima u Srbiji.

Zanimljiva molba

,,Terenska opservacija“ 22. avgusta bio je tek jedan od zadataka operativaca BIA, kažu izvori "Pobjede": najmanje sedam agenata BIA već duže se nalazi u Crnoj Gori, jedna grupa je stacionirana u dva grada na Crnogorskom primorju – u Budvi i Baru, dok su ostali smješteni u Podgorici. Uočeni su njihovi kontakti sa nekim crnogorskim državljanima, od kojih su pojedini bili i članovi nekada zloglasnog Sedmog bataljona.

Prema saznanjima Pobjede, na adresu Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Podgorice stigla je prije nekoliko dana zanimljiva molba.

Srbijanska kompanija ,,Stage pro“ zatražila je od administracije Glavnog grada da joj dostavi geodetske osnove ili ortofoto platoa kod Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, zbog ,,događaja ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija“.

U pismu ,,Stage pro“ se napominje da će biti samo jedna od firmi zaduženih za postavku privremenih struktura „za tu priliku“, pa su neophodne geodetske podloge kako bi napravili ,,postavku privremenih struktura za tu priliku“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.