IZGUBILA SPOR

Trgovina poklonom stigla na naplatu: Crna Gora dobila Perović na sudu, morat će da vrati više od 60 hiljada eura

Perović je od sredine aprila u kućnom pritvoru jer je Specijalno državno tužilaštvo tereti da je zloupotrijebila službeni položaj

Perović: Prvostepena presuda. Boris Pejović / Vijesti.me

E. Ć. / Vijesti.me

3.8.2024

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović morat će da vrati državi 58.539,7 eura, ali i zatezne kamate i to od 17. maja 2019. godine, jer je prodala stan od 87 metara kvadratnih koji je dobila po povoljnim uslovima, a nije ispunila obavezu i ostala pet godina na sudijskoj funkciji, prenose "Vijesti".

To stoji u prvostepenoj presudi koji je donio sudija podgoričkog Osnovnog suda Mirza Ademović, po tužbi države za naknadu štete.

U kućnom pritvoru

Država je spor protiv direktorice Agencije pokrenula nakon inicijative Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), krajem novembra 2022. MANS je tada apelovao na instituciju Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa da u ime države zatraži naknadu štete zbog neispunjavanja ugovorene obaveze prilikom kupovine stana po povoljnim uslovima.

Perović je od sredine aprila u kućnom pritvoru jer je Specijalno državno tužilaštvo tereti da je zloupotrijebila službeni položaj u Agenciji za sprečavanje korupcije i oštetila budžet za više od 100.000 eura.

Šta piše u presudi

U presudi se navodi da je Perović, kao sudija i predsjednica Osnovnog suda u Cetinju u svojstvu kupca sa tim sudom - prodavcem, zaključila Ugovor o prodaji nepokretnosti pod povoljnim uslovima 11. januara 2018, a da se radi o stanu oznake na prvom spratu površine 86,45 kvadrata i ostave površine 7,74 metara kvadratnih.

- Predmetni stan tuženoj je dodijeljen na osnovu Odluke Sudskog savjeta - Komisije za rješavanje stambenih potreba sudija... Tužena se predmetnim ugovorom, u skladu sa odredbom člana 32 stav 3 i 4 Pravilnika o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba sudija, obavezala da će ostati na sudijskoj funkciji najmanje pet godina od dana zaključenja ugovora, a ukoliko joj njenom voljom prestane sudijska funkcija prije isteka tog roka, ista se obavezala da vrati stan ili nadoknadi njegovu tržišnu vrijednost koja je važila na dan zaključenja ugovora - stoji u presudi.

Navodi se da je zastupnik države - institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa u tužbi naglasila da Perović tu obavezu nije ispoštovala, s obzirom na to da joj je funkcija prestala, po sopstvenoj volji, u julu 2020, kada je imenovana za direktorku Agencije.

Država je tražila da Perović isplati 58.539,7 eura, što je, prema nalazu vještaka, razlika između tržišne vrijednosti stana i 31.960,3 eura - cijene po kojoj je Perović kupila nekretninu od 87 kvadrata po povoljnim uslovima, prenose "Vijesti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.