ZLOUPOTRIJEBILA POLOŽAJ

Jelena Perović jednoglasno smijenjena sa funkcije direktorke ASK-a

Predsjednik Savjeta Pavle Ćupić upozorio je sve zaposlene u Agenciji da ne izvršavaju naređenja Perović

Perović: Kupovala auta i telefone. Vijesti.me

Dž. R.

16.8.2024

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije jučer je jednoglasno smijenio Jelenu Perović, pišu Vijesti.me

O vršiocu dužnosti direktora Agencije, rečeno je “Vijestima” nezvanično, bit će riječi naredne sedmice. Predsjednik Savjeta Pavle Ćupić poručio je jučer nakon glasanja da je “Jelena Perović, od danas, građanka Perović”.

On je upozorio sve zaposlene u Agenciji da ne izvršavaju naređenja Perović, jer će, kako je rekao, biti zakonski sankcionisani. Nedugo zatim, na sajtu Agencije objavljeno je izjašnjenje Jelene Perović, koje je prethodno uputila i Savjetu.

Nabrojala povrede

Bivša direktorica Agencije, inače u kućnom pritvoru zbog sumnje da je zloupotrijebila položaj, tvrdi da je njena smjena “politički motivisana” i da “političke partije u čije ime, kako tvrdi, većina članova Savjeta sprovodi plan za njeno razrješenje, očigledno imaju obećanje nekažnjivosti za mnoga krivična djela”.

Perović je pobrojala i povrede koje je, kako tvrdi, napravio novi Savjet Agencije.

Navodi da je Savjet morao da je poziva na sjednice, koje su sazivane mimo pravila, da nije smio da izabere zamjenika predsjednika itd.

Zloupotrijebila položaj

Prije nego je smijenio Perović, Savjet se upoznao sa dokumentacijom na osnovu koje je ona u julu 2020. izabrana na mjesto direktora Agencije, ali i sa više dokumenata koje se odnose na njen rad.

Perović je u kućnom pritvoru od sredine aprila, a Specijalno državno tužilaštvo je tereti da je zloupotrijebila položaj i oštetila državni budžet za više od 100.000 eura.

Rad Jelene Perović u Agenciji za sprečavanje korupcije bio je obilježen brojnim nezakonitostima, zloupotrebama i selektivnim postupanjem, kazala je juče “Vijestima” direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković.

- Četiri godine nakon smjene vlasti, konačno je smijenjena Jelena Perović, jedna od poluga prethodnog režima, koja je zataškavala korupciju, umjesto da je otkriva. Odavno ukazujemo na brojne nezakonitosti u radu direktorice Agencije i zato pozdravljamo ovakvu odluku Savjeta. Nadamo se da će gospođa Perović uskoro i krivično odgovarati za brojne zloupotrebe i selektivno postupanje u radu Agencije - poručila je Ćalović Marković.

Brojni postupci

Ukazala je na to da je bivša direktorica Agencije u fiokama držala brojne postupke protiv visokih funkcionera prethodnog režima.

- I to funkcionera koji su skrivali imovinu, od Mila Đukanovića, preko Vesne Medenice i Milivoja Katnića. Perović godinama nije postupala čak ni kad su donesene sudske presude. Žmurila je, kako na nezakonito bogaćenje funkcionera, tako i na političku korupciju, kupovinu glasova, nezakonito finansiranje političkih partija i izbornih kampanja - naglasila je Ćalović Marković.

I poslanica Civisa i članica skupštinskog Odbora za antikorupciju Maja Vučelić ocjenjuje rad Perović kao “jako loš”.

- Perović se, tokom svog mandata, bavila selektivnom pravdom, a ne stvarnom borbom protiv korupcije. Izvještaji Agencije već dvije godine nisu usvajani, nije bilo rezultata, nije bilo promjena u radu ASK, tako da je u dobroj mjeri zakočena borba protiv korupcije. To je neprihvatljivo - kazala je.

Pozdravila je “brzu akciju novog Savjeta koja će osigurati funkcionalnost i efikasnost Agencije u borbi protiv korupcije”.

- Važno je da novi Savjet stvori uslove da Agencija za sprečavanje korupcije počne da djeluje efikasno, autonomno i odvojeno od političkih pritisaka, postižući mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije, za razliku od dosadašnjeg rada ASK koji je ostao posljednji bedem odbrane bivšeg korumpiranog režima. Naša budućnost kao uspješne i pravno uređene države zavisi od naše sposobnosti da pobjeđujemo korupciju - zaključuje Vučelić.

Pitala za savjete

Prethodni saziv Savjeta je, 24. jula 2020. godine, jednoglasno izabrao Jelenu Perović za direktoricu Agencije.

Ona je prethodno bila na funkciji predsjednice cetinjskog Osnovnog suda.

Kako su “Vijesti” ranije izvještavale, tokom sudijske funkcije obavještavala je o svemu i pitala za savjete svoju tadašnju šeficu, bivšu predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, također optuženu za zloupotrebu službenog položaja.

Po dolasku u Agenciju, kritikovan je njen selektivan rad, a brojni domaći i međunarodni eksperti upozoravali su na to da ne postupa u predmetima u kojima se pominju imena vrha prethodne vlasti ili ih odlukama abolira.

Tek nekoliko mjeseci po imenovanju, Agencija je raspisala tender i tražila najbolju ponudu za trgovinu ajfona za direktoricu. Tada je Perović pribavila za sebe “iPhone 11Pro Max”, koji je u oktobru 2020. koštao oko 1.500 eura.

- Taj uređaj je kupljen imajući u vidu kompleksnost informacionog sistema Agencije, koji sadrži veliku elektronsku bazu podataka i predmete u radu kojima je potreban elektronski pristup 24 sata - pravdali su se tada iz Agencije.

Nova trgovina

Nije prošlo mnogo, a uslijedila je nova trgovina, u martu 2022. kupljen je službeni automobil “BMW 318i”, vrijedan 35.000 eura. Bivša direktorka je sebi, posebnom odlukom, ali mimo propisa, dodijelila to vozilo na korištenje 24 sata dnevno, dok je drugi službeni automobil “nisan x-trail” pod istim uslovima dodijelila najbližoj saradnici Nini Paović.

Perović je zatamnila stakla na automobilu, ali i mijenjala službene tablice za privatne, obrazlažući to strahom od medija i nevladinih organizacija.

Bivša direktorica i njena bivša saradnica su za samo jedan mjesec službenim vozilima prelazile i više od 6.500 eura.

Nije dostupno

Iako je tvrdila da nema selektivnosti u njenom postupanju, brojni su primjeri da nije tako. Javnost, primjera radi, nikada nije saznala da li je Agencija vodila postupak i šta je utvrdila u slučaju bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića i njegovih, milionski vrijednih satova. Iako je to od nje tražio Upravni sud u više navrata, a ona početkom godine pred poslanicima u Skupštini najavila da će slučaj biti okončan “za dvadesetak dana”, rješenje u ovom predmetu još nije javno dostupno.

Pojašnjavala je često i da prodaja nepokretnosti ne znači promjenu imovine, već samo ta imovina “mijenja oblik”, čime je abolirala funkcionere da to i prijave.

Nakon što je Budžetska inspekacija utvrdila brojne nepravilnosti, a Ministarstvo finansija prijavilo Specijalnom tužilaštvu, Perović je uhapšena u aprilu ove godine.

U izvještaj Budžetske inspekcije, pored ostalog piše, da je bivša direktorica Agencije prošle godine, mimo propisa, podijelila sebi i dijelu zaposlenih na desetine hiljada eura varijabila, naknada za prekovremeni rad, rad u vrijeme praznika.

Nedavno je donijeta i prvostepena presuda za naknadu štete po tužbi države, prema kojoj Perović u budžet mora da vrati 58.539,7 eura, ali i zatezne kamate i to od 17. maja 2019. godine, jer je prodala stan od 87 metara kvadratnih koji je dobila po povoljnim uslovima, a nije ispunila obavezu i ostala pet godina na sudijskoj funkciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.