GOVOR U SARAJEVU

Amel Ćatović: Mnogo sam kafa, filmova, zabava i predstava propustio, neću više

Vrijeme je da govorim o problemima sa kojima se suočavam, ne samo ja nego i cijela LGBTIQ zajednica

Piše: A. Čengić

14.8.2021

Amel Ćatović je održao govori ispred Skupštine BiH u Sarajevu na 3. Bh. povorci ponosa. 

- Mi danas šetamo za sve naše lezbejke, gejeve, biseksualnne, trans i interspolne osobe, koje nisu mogle biti ovdje. Bili bi ovdje da živimo u slobodnijem društvu. Prije dvije godine smo pokazali da smo borbeni, hrabri, prkosni i ponosni. Pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta. Nakon dvije godine, evo nas ovdje ponovo u pandemiji koja je pogodila cijeli svijet. Ova pandemija je donijela još nesigurnosti za LGBT osobe, u pandemiji gdje smo i dalje među svoj četiri zida, jer često bivamo žrtve porodičnog nasilja - kazao je Ćatović. 

Kaže da je došlo vrijeme da kažu dosta. 

- Vrijeme je da govorim o problemima sa kojima se suočavam, ne samo ja nego i cijela LGBTIQ zajednica. Niko nije rođen da živi u okovima zidova, dvije godine nakon prve Povorke, živim isto. Danas ću odlučno biti ponosan na ono što jesam, ponosan na sebe, jer sam gej muškarac, danas smo odlučno i čvrstvo vidljivi, ponosni na ono što jesmo. Tokom pandemije sam često izbjegavao javne zdravstvene institucije. Kafići, klubovi i druga javna mjesta za mene su samo prividno dostupna. Jer samim ulaskom sam rizikovao da budem žrtva. Toliko propuštenih kafa, filmova, zabava i predstava, jer mi društvo ne dozvoljava da živim, ali neću više - kazao je ćatović. 

Problemi koje je, kako kaže naveo, su problemi svih LGBTIQ osoba. 

- Sa Povorkom ponosa ustajemo svjesno protiv nasilja. Stvaramo društvo gdje ćemo moći šetati ne samo danas nego i svaki drugi dan slobodno. Povorka ponosa će da živi sve dok svi od nas nismo slobodni. Ovo je otpor - zaključio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.