HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Na licu mjesta: Helikopter OSBiH gasi požar na području konjičke općine

2.4.2017

Nakon požarišta na lokalitetu Boračkog jezera, gdje su bile aktuelne i helikopterske intervencije, od subote je na području općine Konjic aktivan još jedan požar, u kojem je ponovo djelovao helikopter Oružanih snaga BiH.

- Požar je aktivan lokalitetu Košuta. Zbog jakog vjetra on se proširio prema selima Kula i Čičevo na području Glavatičeva, i drugi krak se širi prema Boračkom jezeru. I jutros je helikopter u više navrata djelovao na ovom požarištu, a zbog nepristupačnosti terena nije moguća intervencija sa zemlje. Vatrogasci su na terenu, te prate ovo požarište. Riječ je o miniranom području, tako da je ulazak na požarište izuzetno opasan - kazao nam je stručni saradnik za zaštitu i spašavanje u Općinskoj službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Nedim Makan.

Po riječima Makana u selima Kula i Čičevo živi par povratnika, a njihove kuće nisu ugrožene. On nam je, također, potvrdio da i u poslijepodnevnim satima helikopteri djeluju na požaru na Košuti.

- Trenutno dva helikoptera gase požar, a situacija je znatno bolja nakon njihovih intervencija. U prilog nam ide i člinjenica da trenutno nema vjetra na požarištu -potvrdio nam je Makan, koji se nalazi na lokalitetu ovog požara.Vodu za gašenje helikopteri uzimaju iz Boračkog jezera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.