IGMAN

Na „Susretima planinara osnovaca“ pokazna vježba spašavanja povrijeđene osobe

Fena

22.4.2018

Gorska služba spašavanja - stanica Sarajevo jučer je na Igmanu, na lokalitetu Hrasnički stan, izvela pokaznu vježbu za 400 učesnika "Susreta planinara osnovaca Sarajeva".

Najmlađi planinari posmatrali su vježbu postavljanja i transporta povrijeđene osobe koja je najprije pregledana i medicinski zbrinuta, a nakon prebacivanja preko tzv. tirolske prečnice povrijeđeni je na nosilima ukrcan u vojni helikopter te su Oružane snage BiH dalje nastavile transport.

Najmlađi planinari su s pažnjom posmatrali izvođenje vježbe, a s oduševljenjem su na kraju vježbe razgledali helikopter, navode iz GSS Tima - stanice Sarajevo.

Na trećim "Susretima planinara osnovaca Sarajeva" jučer je upriličen planinarski pohod Malo polje - Hrasnički stan, takmičenja u orijentiringu, sportskom penjanju, potezanju konopca i trčanju u vrećama. Subotnja manifestacija završena je pokaznom vježbom spašavanja unesrećenog koju su izveli članovi GSS-a, stanica Sarajevo.

Ovom manifestacijom organizator PSD PTT "Prijatelj prirode" afirmira planinarstvo kao stil života, potrebu za kretanjem u zdravom okruženju te socijalizaciju mladih.

Učesnici jučerašnjih "Susreta planinara osnovaca" su iz sarajevskih škola koje imaju formirane planinarske sekcije ili bi željele organizirati ovakvu vrstu slobodnih aktivnosti.

Prvi "Susreti planinara osnovaca" organizirani su na Malom polju na Igmanu u aprilu 2016. godine, otkad PSD "Prijatelj prirode" ovu manifestaciju planira učiniti tradicionalnim aprilskim okupljanjem učenika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.