Sastojci: 1 kg piletine, 1 mrkva, 50 g korijena celera, korijen peršuna, 300 g riže, 1 glavica crvenog luka, 2 čehne bijelog luka, ulje, so, biber.
Priprema:
1. Pile očistite, operite i isijecite na komade pa meso stavite u hladnu posoljenu vodu. Dodajte očišćeno i isječeno povrće i sve kuhajte kao supu. Na ulju propržite isjeckan crni i bijeli luk, dodajte rižu i začinite solju i biberom.
2. Dinstajte rižu s lukom povremeno dolivajući supu. Kada je riža skoro gotova, prespite je u posudu za pečenje, a preko poredajte komade kuhane piletine i povrća. Prelijte supom da ogrezne pa stavite u rernu zagrijanu na 220 stepeni.
3. Sve pecite dvadesetak minuta da riža dobije zlatastu boju. Ako želite, rižu možete začiniti i šafranom.