LEGENDA "ZMAJEVA"

Zvjezdan Misimović za "Avaz": Duh reprezentacije ne smije da trpi zbog pojedinca

Anel je (bio) naš najbolji stoper, tu nema sumnje. Treba biti strpljiv s Bajraktarevićem

Misimović: Moramo disati kao jedno. N/FSBiH

prije 4 dana

Utakmice fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine uvijek su privlačile pažnju bh. javnosti, ali ovog puta dešavanja oko tima zasjenila su poraz od Nizozemske (2:5) i dobar remi s Mađarskom (0:0).

Bili su to prvi službeni mečevi Sergeja Barbareza kao selektora BiH, a remijem u Budimpešti je prekinut niz od sedam poraza. Neposredno nakon Mađarske u centru pažnje su bili junaci Nikola Vasilj, Ermin Bičakčić..., a dan poslije Anel Ahmedhodžić koji je poslije objavio da se povlači iz reprezentacije, barem privremeno.

Nizozemska i Mađarska

O utakmicama, ali i dešavanjima s Ahmedhodžićem razgovarali smo s legendom reprezentacije BiH i bivšim direktorom Zvjezdanom Misimovićem. 

Moramo istaknuti da smo razgovarali s Misimovićem prije nego je direktor nacionalnih selekcija BiH Emir Spahić objavio da su vrata reprezentacije zatvorena za Anela Ahmedhodžića.

Upravo je Misimović u svom mandatu završio veliki posao i Šveđanima "ukrao“ Ahmedhodžića i Dennisa Hadžikadunića.

- Utakmica protiv Nizozemske je bila hajmo reći očekivana. Nizozemska je drugi level, to se vidjelo, imaju mnogo kvaliteta. Jedino pozitivno kod nas na tom meču je to što smo bili efikasni, imali smo četiri šuta, dali dva gola. 

Ne dešava se često da zabiješ dva gola protiv takvih ekipa, ali kada primiš pet, to je definitivno previše. Znamo da takve ekipe imaju kvalitet i ne možeš se protiv njih braniti 90 minuta. Toliko kvaliteta da idu 1 na 1, da nađu završnicu, imaju mnogo igrača svjetske klase...

Kad je riječ o utakmici s Mađarskom, vidjelo se da obje ekipe nemaju samopouzdanja poslije teških poraza i nisu bili sigurni, niko nije htio u rizik. Rekao bih da je malo veću inicijativu imala Mađarska preko prekida i centaršuta, ali na kraju je Vasilj zadržao za nas tu jako bitnu nulu – rekao je Misimović na početku razgovora za "Avaz“.

I sam selektor Barbarez je nakon utakmice rekao kako je u veznom redu nedostajalo hrabrosti. Činjenica je i da naš tim nije pronašao novog Misimovića, pa se od 2014. mučimo s tom "desetkom“.

- Pa dobro, to je jako bitno pogotovo kad si većinom dijela utakmice pod pritiskom, da neko zadrži loptu, izvuče faul, pa i da se odbrana malo odmori. To je po meni kvalitet, da neko preuzme odgovornost na sebe u tim situacijama i da pokuša iznijeti loptu. To je sigurno nedostajalo, da imamo više posjeda i više akcija prema naprijed – naveo je Misimović.

Bajraktarević najveći dobitak

Sigurno da će naša reprezentacija i stručni štab izvući pouke iz prethodnih utakmica iz kojih je najveći dobitak novi biser bh. fudbala Esmir Bajraktarević. Ušao je protiv Nizozemske i na debiju asistirao idolu Edinu Džeki te za kratko vrijeme osvojio simpatije naših navijača.

Misimović je bio prvi čovjek koji je stupio u kontakt s Bajraktarevićem, međutim jedno vrijeme se u našoj reprezentaciji nije znalo ko pije ko plaća, pa je Esmirov debi bio odgođen.

- Krenuli smo u proceduru prije godinu i po u promjenu državljanstva i pasoša. Bio je prvo planiran za mladu reprezentaciju, tada je bio mlađi, ali mislim da je sada napravio dobar iskorak. 

Ali ipak, tek je na početku i moramo biti strpljivi. Ovo je za njega velika stvar i sigurno da on može biti stub tima u budućnosti ako radi dalje na sebi – istakao je Misimović.

Nismo mogli, a da se ne dotaknemo Anela Ahmedhodžića. Bio je viđen kao stub odbrane "Zmajeva“ u godinama pred nama. Sjećamo se i euforije i radosti navijača kada je 19. avgusta 2020. objavljeno da će igrati za Bosnu i Hercegovinu.

Popularni Miske je najzaslužniji što je Ahmedhodžić zaigrao za "Zmajeve“, što je svojevremeno otkrio i sam defanzivac. Sada je Anel, umjesto idol nacije, nažalost, razočarao mnoge. No, sigurno da i njemu nije lako.

- Nisam upućen šta se sve dešavalo, ali s Anelom je bilo tih par nesuglasica u prošlosti koje smo uspjeli „ispeglati“. Sigurno, kada gledamo kvalitet, Anel je naš najbolji stoper i tu nema sumnje. On bi trebao da bude stub odbrane. Nažalost, odlučio je da se jedno vrijeme oprosti od reprezentacije pošto su on i porodica primile veliki broj uvreda na društvenim mrežama.

U jednu ruku mogu ga razumjeti, osjetio sam na svojoj koži kako je to kada familija dobiva prijeteće poruke, od žene do djece. Mislim da su te društvene mreže dno dna. Ali s druge strane, ako postoji mogućnost treba tražiti razgovor i trebaju sve strane staviti ego sa strane zbog reprezentacije. Kao što sam ranije rekao, tog kvaliteta u odbrani ne vidim kod nas – jasan je Misimović.

Pravila se moraju poštovati

Možda i ono što javnost u BiH najviše zamjera Ahmedhodžiću jesu nesuglasice iz prošlosti, tako je u septembru prošle godine odlučio da se ne pojavi na okupljanje, tvrdeći da je povrijeđen. Sve je rezultiralo suspenzijom na prijedlog Misimovića i tadašnjeg selektora Mehe Kodre.

- Pravila su za sve igrače ista i to se mora poštovati. Takav je red i tako se mora raditi. Ne smije duh reprezentacije da trpi od pojedinaca i moramo se vratiti na to da dišemo i živimo kao jedan, a onda će doći i bolji dani – poručio je Zvjezdan Misimović u razgovoru za "Dnevni avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.