SJEDEĆA ODBOJKA

Nova historija nastaje u Sarajevu

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su ekipe učesnice, delegati Svjetske federacije u sjedećoj odbojci, članovi organizacionog odbora takmičenja, te ambasadori zemalja Japana, Srbije, Poljske, Egipta

Svjetsko prvenstvo, na kojem učestvuje 16 muških i 13 ženskih ekipa, zvanično je otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić. FENA

G. Š. / FENA

4.11.2022

Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, koje danas počinje u Sarajevu i trajat će do 11. novembra, sinoć je svečano otvoreno.


Ponosna historija

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su ekipe učesnice, delegati Svjetske federacije u sjedećoj odbojci, članovi organizacionog odbora takmičenja, te ambasadori zemalja Japana, Srbije, Poljske, Egipta.

Predsjednik Svjetske federacije u sjedećoj odbojci Barry Couzner je u obraćanju istakao je da Bosna i Hercegovina posjeduje ponosnu historiju u ovom sportu, osvojivši Svjetsko prvenstvo za muškarce 2002. (Kairo), 2006. (Roermong) i 2014.  godine (Elblag).

- Bosna i Hercegovina će ugostiti na terenu ženske timove po prvi put, što je veliko postignuće... Nova historija nastaje u Sarajevu. Želio bih čestitati timovima koji su se kvalificirali i učestvuju u ovom veoma važnom događaju. Nije jednostavno organizovati ovakav događaj u ovim teškim vremenima. Čestitam Savezu sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine, te želim puno sreće svim učesnicima - reako je Couzner.

Svjetsko prvenstvo, na kojem učestvuje 16 muških i 13 ženskih ekipa, zvanično je otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

- Sretni smo što su sa nama predstavnici 29 ekipa koji će se boriti za titule najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji. Sport je oduvijek imao moć da nas na poseban način sve spoji, bez obzira na to odakle smo i koliko imamo. Siguran sam da je mnoge od vas sport izgradio i dodatno osnažio kako bi danas svi bili to što jeste. Kanton Sarajevo podržava veliki broj sportskih manifestacija, a posebno mi je zadovoljstvo istaći da smo sretni što podržavamo seniorsko svjetsko prvenstvo u našoj državi - rekao je Avdić.


Sport za sve

Istovremeno je otvoren i 13. kongres novih tehnologija u sportu u organizaciji Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja koji ove godine nosi naziv „Sport za sve“. Povodom otvaranja kongresa obratili su se dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Haris Alić, te Helena Skogstrom ispred odjela za razvoj Svjetske federacije u sjedećoj odbojci.

Srbija prvi protivnik BiH

U pohod na novu medalju bh. odbojkaši kreću duelom protiv reprezentacije Srbije (danas - 15.30 sati), dok naše odbojkašice za protivnika imaju selekciju Ruande (sutra – 15.30). Muška reprezentacija BiH, koja je do sada osvojila tri naslova svjetskih prvaka, za novi trofej prvi put će se boriti pred domaćom publikom.

Izabranici selektora Ifeta Mahmutovića igrat će u A-grupi u kojoj su selekcije Japana, SAD i Srbije. U 2. kolu protivnik je SAD (subota – 19 sati), dok će grupnu fazu završiti utakmicom protiv Japana (nedjelja - 9.15 sati).

S druge strane, naša ženska selekcija će prvi put nastupiti na svjetskoj smotri, nakon što je formirana u februaru ove godine. Prve zvanične nastupe bh. obojkašice zabilježile su na turniru Srebrene lige u martu u Sarajevu...

Izabranice selektora Almira Žilića na debitantskom nastupu na SP igrat će u A-grupi u kojoj su još četiri ekipe - Ukrajina, Ruanda, Poljska i Mađarska.

U 2. kolu „Zmajice“ će snage odmjeriti s Ukrajinom (nedjelja - 19.45 sati), dok će susrete protiv Mađarske i Poljske igrati 7. novembra (od 9.15 i 19 sati).

Sve utakmice SP igrat će se u Areni hotela Hills na Ilidži.


Grupe na SP

Muškarci - A-grupa: BiH, SAD, Japan i Srbija. B-grupa: Iran, Irak, Kazahstan i Hrvatska. C-grupa: Njemačka, Kanada, Brazil i Poljska. D-grupa: Ukrajina, Ruanda, Holandija i Egipat

Žene - A-grupa: BiH, Ukrajina, Ruanda, Poljska i Mađarska. B-grupa: SAD, Iran, Kanada i Slovenija. C-grupa: Brazil, Njemačka, Finska i Italija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.