NAPET FOTO-FINIŠ

Kakva utrka na Igrama: Trkač iz Ugande osvojio zlato na 10.000 metara

Ova izuzetno napeta i brza utrka ostat će upamćena kao jedna od najuzbudljivijih, sa šestoricom najbržih trkača koji su završili unutar sekunde

Džošua Čeptegei. AP

N. Aj.

3.8.2024

Ugandski trkač Džošua Čeptegei (Joshua Cheptegei) osvojio je zlatnu medalju u utrci na 10.000 metara na Olimpijskim igrama u Parizu, dodajući ovu pobjedu svojoj prethodnoj zlatnoj medalji na 5.000 metara iz Tokija 2021. godine

Čeptegei je postavio novi olimpijski rekord s vremenom 26:43.14 minuta, nadmašivši dosadašnji rekord čuvenog Kenenise Bekelea iz 2008. godine.

U početku utrke, 27-godišnji Čeptegei, koji također drži svjetski rekord na ovoj dionici, držao se začelja grupe, polako povećavajući tempo nakon sedam kilometara. U završnici utrke, Cheptegei je briljirao, prešavši sve svoje konkurente u završnom sprintu i ostavivši ih iza sebe.

Utrka je bila izuzetno brza, s dvanaestoricom trkača koji su trčali brže od prethodnog olimpijskog rekorda. Etiopljanin Berihu Aregavi (Aregawi) zauzeo je drugo mjesto s vremenom 26:43.44, dok je Amerikanac Grant Fišer (Fisher) osvojio bronzu s vremenom 26:43.46, u tijesnom foto-finišu.

Ova izuzetno napeta i brza utrka ostat će upamćena kao jedna od najuzbudljivijih na Olimpijskim igrama, sa šestoricom najbržih trkača koji su završili unutar jedne sekunde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.